Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Velkého Šenova na Děčínsku existují od roku 1871

Dobrovolní hasiči z Velkého Šenova na Děčínsku pořádali tradiční memoriál, který se běžel i ve 35 stupních. Podívejte se, jak mají šikovné ženy, jakou mají techniku i ikonu sboru, která desítky let byla velitelem jednotky.

První zmínka o ochraně majetku proti požárům a jejich ničivému účinku mezi dřevěnými domky a na celém tehdejším Lipovském panství pochází z roku 1775, kdy byl majitelem tohoto rozsáhlého majetku hrabě Leopold Salm – Reifferocheid.

Tento šlechtic zavedl roku 1775 na celém panství, ve všech poplužních dvorech, sice primitivní, ale dobře sloužící zařízení. Byla to sice jen dřevěná vědra, háky, a žebříky umístěné na zvláštních přístupných místech a nesměly být použity k jiným účelům.

Dvorní čeleď se s nimi učila zacházet, aby v případě požáru byla schopná účinně zasáhnout. Za nácvik a velení byl zodpovědný dvorský šafář.

Ale skutečný organizovaný spolek protipožární byl založen ve Velkém Šenově až v roce 1871 pod názvem FREIWILLIGES FEUERWEHR (spolek dobrovolných hasičů). V roce 1872 bylo v tomto spolku 217 aktivních čle­nů.

Sdílet