Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Východem republiky se prohnaly bouřky, hasiči zasahují u stovek událostí

Vysoké teploty, sucho a následné silné bouřky měly za následek, že rapidně narostl počet zásahů hasičů. 1. 7. 2019 hasiči vyjížděli celkem k 1667 událostem (denní průměr je 311), na jejichž likvidaci se podílelo 2221 jednotek požární ochrany, z toho 985 jednotek Hasičského záchranného sboru České republiky.

Vzhledem k tomu, že na většině území stále panovaly vysoké teploty a sucho, zaznamenali jsme zvýšený počet požárů. Hasiči v pondělí vyjížděli celkem k 131 požárům, což je nárůst o 167 % oproti dlouhodobému měsíčnímu průměru (49).

Zatímco část republiky trápily sucho a požáry, přes některé kraje se přehnaly bouřky se silným větrem, deštěm a kroupami, které napáchaly značné škody. Hasiči odklízeli popadané stromy, polámané větve, stržené střechy, evakuovali obyvatelstvo.

V souvislosti s bouřkami byli hasiči přivoláni celkem k 1371 technickým zásahům (denní průměr je 163). Největší množství technických zásahů způsobených bouřkou jsme zaznamenali v krajích Jihomoravském (289), Olomouckém (180) a na Vysočině (252).

HZS ČR

Jihočeský kraj

V pondělí 1. června se přes území Jihočeského kraje přehnaly bouřky a prudký déšť. Změna počasí navýšila výjezdy hasičů, kteří od odpoledních hodin do půlnoci zasahovali přibližně u devadesáti událostí.

Profesionální a dobrovolní hasiči především odklízeli popadané stromy, evidujeme také několik čerpání. Nejvíce práce měli hasiči na Českobudějovicku a Jindřichohradecku.

  • Českobudějovicko – 50 událostí. Ve většině případů hasiči odklízeli spadané větve a stromy (39), čtyřikrát čerpali vodu, pětkrát pročišťovali ucpané kanalizace a uklízeli znečištěné silnice, v Široké ulici v Českých Budějovicích a v Borovanech zajistili střechy, do kterých protékala voda.
  • Českokrumlovsko – 4 událostí. Třikrát odklízeli spadlé stromy (Bukovsko, Hašlovice, Netřebice), v Českém Krumlově na Latráně sundali stromy spadlé na dráty elektrického vedení.
  • Jindřichohradecko – 17 událostí. V 16 případech odklízeli spadlé stromy, v Třeboni pak zajišťovali spadlý billboard.
  • Prachaticko – 2 událostí. V Netolicích zakryli střechu a v Prachaticích odklidili spadlý strom.
  • Strakonicko – 9 událostí. Ve všech případech jednotky odklízely popadané stromy.
  • Táborsko – 10 událostí. Ve většině případů hasiči odklízeli spadané větve a stromy (7 událostí), dvakrát čerpali vodu a v obci Nuzbely uklízeli znečištěnou silnici od bahna.

HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

U více jak 250 událostí zasahovali jihomoravští hasiči v souvislosti s pondělní bouřkou. Nejčastěji jednotky vyjížděly na Vyškovsku.

První telefonát informující o vyvráceném stromu přes komunikaci jsme na tísňové lince přijali po patnácté hodině. Během hodiny vyslalo operační středisko jednotky k další stovce událostí. Ve 216 případech hasiči odstraňovali popadané stromy a ulomené větve. Téměř sedmdesátkrát vyjížděly dobrovolné a profesionální jednotky na Vyškovsku.

V brněnských Vinohradech silný poryv větru strhl asi 50 m2 střešní krytiny z dvoupodlažní budovy. Jednotky ze stanice Líšeň a Lidická zbytky poškozené části rozřezaly a spustily ze střechy na zem. Zásah zde trval téměř dvě hodiny.

Obdobný případ řešili hasiči i přímo v centru Brna. Z neobývané budovy strhl vítr plechovou střechu. Tu museli hasiči za použití výškové techniky a rozbrušovací pily rozřezat. Hasiči zde zasahovali téměř 5 hodin.

S přicházejícím večerem se situace v celém kraji začala uklidňovat. Celkem evidujeme k 23. hodině 266 zásahů.

HZS Jihomoravského kraje

Královéhradecký kraj

Po 17. hodině eviduje krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje asi 15 událostí, kdy jednotky požární ochrany zasahovaly v souvislosti s odstraňováním nebezpečných stavů a poskytovaly technickou pomoc po bouřce.

Přečtěte siTři jednotky vyjížděly do obce Vrchoviny, blesk zasáhl střechu domu

Bouřka se prohnala i dalšími místy v kraji. Ve Smidarech, části Chotělice hrozil pád utrženého komína ze střechy domu, novobydžovští profesionální hasiči jej zajistili, spadlý stožár a část cihel komínového tělesa pak odstranili.

V Sekeřicích na Jičínsku došlo vlivem větru ke stržení střechy na stodole a chlévě, na místo vyjeli profesionální hasiči z Jičína a dobrovolná jednotka z Vysokého Veselí, aby objekt provizorně zakryli.

V dalších případech odstraňovaly profesionální i dobrovolné jednotky stromy z komunikací nebo části větví z elektrického vedení v okolí Nového Bydžova, Hořic, Broumova nebo Jaroměře.

HZS Královéhradeckého kraje

Moravskoslezský kraj

K dnešní ranní osmé hodině eviduje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje celkem 98 událostí, které mají souvislost s bouřkou a silným větrem, které zasáhly území Moravskoslezského kraje v průběhu pondělí 1. července 2019.

Nejvíce událostí bylo zaznamenáno na území okresů Frýdek-Místek (26 událostí) a Opava (20 událostí). V převážné většině se jednalo o spadlé a nalomené stromy, nebo spadlé a nalomené větve stromů, které ohrožovaly provoz na pozemních komunikacích, poškodily a ohrožovaly budovy nebo ohrožovaly bezpečnost lidí.

Další velkou skupinou událostí byly uvolněné poškozené střechy a konstrukce střech, nebo poškozené a spadlé rozvody elektrické energie.

HZS Moravskoslezského kraje

Olomoucký kraj

Téměř 250 událostí od patnácté hodiny 1. 7. 2019 v souvislosti s odstraňováním následků po silných bouřkách, vichřici, krupobití evidujeme v Olomouckém kraji.

Profesionální a dobrovolné jednotky doposud nepřetržitě zasahují na Prostějovsku, Olomoucku, Přerovsku a také částečně i Šumpersku. Drtivá většina událostí je spojená s odstraňováním překážek v podobě popadaných stromů či přerušení elektrického vedení.

Nárůst v číslech kategorizovaných jako odstranění nebezpečných stavů připsalo poměrně lokací rozsáhlé krupobití a sním spojené poškození vozidel, střech a majetku obecně. Hasiči převážně na Prostějovsku v desítkách případů prováděli provizorní ochranu pomocí zaplachtování.

Na některých místních tocích došlo k výraznému nárůstu hladiny toků a také k rozlivu. V Bohuslavicích na Prostějovsku došlo k přelití rybníku a poté k částečnému zaplavení místní komunikace. Voda potrápila obce na Prostějovsku a Olomoucku.

V Cakově došlo k zatopení několika domů. Voda hasiči čerpali například také ve Vilémově, Olomouci, Laškově, Cholině, Lošticích a dalších místech menšího rozsahu. V Bohuslavicích – Krakovci a v tomto okolí hasiči evakuovali několik táborů.

Hasiči primárně provedli záchranu dětí pomocí techniky z nejvíce postižených míst, následně ve spolupráci se starosti obcí zajistili náhradní ubytování na obecním úřadu s poskytnutím tepelného komfortu, stravy a pitného režimu.

Hasičský evakuační autobus poté část dětí (60 dětí + 5 vedoucích) převezl zpět domů do Šternberka.

HZS Olomouckého kraje

Středočeský kraj

Do současné chvíle hasiči evidují 73 událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji vyjížděli na popadané stromy nebo nebezpečně nahnuté a hrozící pádem. Nejvíce zasaženou oblastí bylo Benešovsko a Nymbursko.

HZS Středočeského kraje

Vysočina

Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhla v pondělí odpoledne bouřka doprovázená silným větrem a deštěm. V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině u více než 250 událostí.

Informace o prvních popadaných stromech jsme na linkách tísňového volání 112 a 150 začali přijímat po druhé hodině odpoledne a od té chvíle se hasiči prakticky nezastavili až do večerních hodin. V průběhu noci se situace začala v kraji postupně uklidňovat.

Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce událostí řešili hasiči na Žďársku, Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

Problémy s popadanými stromy byly také na železnici. Stromy z kolejiště odstraňovali hasiči například v Lípě na Havlíčkobrodsku. V Přímělkově na Jihlavsku najel do padlého stromu v kolejišti vlak. Událost se obešla bez zranění osob. V České Bělé silný vítr poškodil střechu na domě. Hasiči ji provizorně opravili.

Několikrát v průběhu odpoledne a večera byli hasiči povoláni k čerpání vody ze zatopených sklepů domů a k odstranění stromů, které padly na zaparkovaná osobní vozidla.

Všechny události, u kterých jsme v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob.

HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

První červencový den od půl páté odpoledne začali přijímat hasiči ve Zlínském kraji na tísňové lince žádosti o pomoc při odstraňování následků silného větru, který se přehnal postupně celým našim krajem.

Během 24 hodinové směny tak vyjeli profesionální i dobrovolní hasiči k celkem 170 událostem, týkajících se počasí. Největší nápor byl v podvečer, kdy hasiči na celém území kraje odstraňovali především popadané stromy na komunikace a elektrická vedení. Celkově tak za směnu vyjeli 147 krát odstranit větve či stromy.

Silný vítr však strhával i krytinu ze střech domů. Těchto událostí přijali hasiči celkem 18. Na Zlínsku vítr strhl střechy domů v Napajedlech a Halenkovicích. V Otrokovicích zase hasiči zajišťovali billboard, neboť hrozil jeho pád na chodník. Ve Vsetíně hasiči zajišťovali padající plechy ze střechy domu s pečovatelskou službou.

V obci Chomýž na Kroměřížsku osm jednotek likvidovalo požár střechy rodinného domu, do kterého podle oznamovatele udeřil blesk. Hasiči k likvidaci požáru použili celkem čtyři hasební proudy vody a během chvíle měli požár pod kontrolou. Poté již jen dohašovali skrytá ohniska a dům kontrolovali termokamerou. Naštěstí se událost obešla bez zranění obyvatel.

Dále profesionální hasiči z Kroměříže a Morkovic-Slížan zasahovali na ulici Uhřická v Morkovicích-Slížanech u havárie osobního vozidla, jehož řidič zůstal v autě zaklíněn. Pomocí hydraulického zařízení muže vyprostili.

Na místě byli taktéž záchranáři, kteří si těžce zraněného řidiče převzali do své péče. Příčinu nehody šetří dopravní policisté. Silnice byla v době zásahu složek IZS obousměrně uzavřená.

Klid ve Zlínském kraji nastal od jedenácté hodiny večerní. Všichni hasiči se tak mohli vrátit zpět na své stanice. Od páté hodiny ranní však už opět jsou hasiči v terénu a odstraňují popadané stromy z cest či cyklostezek.

HZS Zlínského kraje

Sdílet