Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročný lesní požár ve Studenci na Semilsku zaměstnal pět desítek hasičů

Celkem 10 jednotek hasičů 1. července 2019 odpoledne bojovalo s rozsáhlým požárem lesního porostu v katastru obce Studenec na Semilsku.

Požár byl na krajské operační a informační středisko nahlášen krátce před 14. hodinou a již podle hlášení bylo zřejmé, že se jedná o událost velkého rozsahu.

Po příjezdu na místo zásahu hasiči průzkumem zjistili, že požárem je zasažen nízký porost mezi vzrostlými stromy na ploše cca 1 hektaru. Velitel zásahu okamžitě rozhodl o nasazení vodních proudů proti směru šíření požáru a na místo postupně povolal posilové jednotky.

Zásah byl pro nás z důvodu nepřístupného terénu a velkého vedra velmi náročný.

Bylo nutné zřídit čerpací stanoviště na rybníku v Levínské Olešnici a cisternami dopravovat vodu na požářiště kyvadlově,

řekl velitel zásahu nprap. Miloslav Jebavý.

Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na vzrostlý les a pod kontrolu jej dostali v 15:21 hod. Rozsáhlý požár byl hasiči zcela zlikvidován v 16:56 hodin. Příčina vzniku požáru, způsobená škoda a uchráněné hodnoty jsou v současné době v šetření HZS LK a PČR.

Na místě zasahovaly jednotky: HZS LK – stanice Jilemnice, Semily, HZS KHK – stanice Nová Paka a SDH Jilemnice, Roztoky u Jilemnice, Nová Ves nad Popelkou, Lomnice nad Popelkou, Košťálov, Studenec a Nová Paka.

por. Daniel Mlčoch, DiS
HZS Libereckého kraje
Sdílet