Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Aby byl nový rok šťastný a veselý

Pomalu jsme si již všichni zvykli na to, že nejenom na konci roku doplňují bouřlivé oslavy ty nejrůznější ohňostroje. Zábavná pyrotechnika se stala oblíbenou součástí i tradiční oslavy Štědrého dne.

Pomalu jsme si již všichni zvykli na to, že nejenom na konci roku doplňují bouřlivé oslavy ty nejrůznější ohňostroje. Zábavná pyrotechnika se stala oblíbenou součástí i tradiční oslavy Štědrého dne.§





Počátkem měsíce října letošního roku došlo na Českobudějovicku při neodborné manipulaci s dělobuchem ke zranění osmatřicetiletého muže. Ten před rekreační chalupou nestačil při zapalování včas dělobuch odhodit a k výbuchu došlo v okamžiku, kdy muž držel zábavnou pyrotechniku ještě v ruce. Rozsáhlé zranění jeho pravé ruky si vyžádalo hospitalizaci.

Proto je pár rad, čeho se především při manipulaci se zábavnou pyrotechnikou vyvarovat, kde a jak ji nakoupit, jistě na místě.

V současné době trh nabízí širokou škálu těch nejrůznější druhů dělových ran, velkých ohňopádů, raket a vystřelovacích efektů. Prodej i nákup pyrotechnických předmětů pro zábavné účely, které při dodržování návodu k používání neohrozí výbuchem bezpečnost osob i majetku, mají svá přísná pravidla. Zásadně se u těchto výrobků musí dodržovat návod na obalu výrobku, samozřejmě uvedený v českém jazyce, kde je zřejmý způsob i místo jejich zapalování, tj. použití. Výrobek musí být označen certifikátem státní zkušebny, klasifikační třídou, do které jsou pyrotechnické předměty zařazeny podle stupně jejich nebezpečnosti a nesmí chybět ani údaj o době použitelnosti.

Ve stánkovém prodeji mohou být prodávány pouze předměty nejnižšího stupně nebezpečnosti, tedy třídy I. Patří sem např. pyrotechnické hračky jako prskavky, pistolové kapsle, třaskavé proužky, malé tyčinky s barevnými plameny, ohňopády, blikavky, bouchací kuličky apod. Tyto předměty mohou být prodávány osobám mladším osmnácti let, pokud není v návodu uvedeno jinak.

Pyrotechnické předměty II. třídy mohou být prodávány pouze osobám starším osmnácti let a patří sem předměty s hvízdavou náplní a rakety, bengálské ohně, gejzíry, petardy, rakety s náplní berevných světlic, výbuškové slože nebo barevné dýmy. Do III. třídy nebezpečnosti jsou zařazeny předměty, které mohou být prodávány pouze osobám s kvalifikací odpalovače ohňostrojů. Prodavač je povinen, při prodeji těchto výrobků, si u kupujícího tuto skutečnost ověřit. Patří sem dělové rány, velké ohňopády, různé druhy raket a vystřelovacích efektů. Předměty IV. třídy nebezpečnosti jsou zařazeny již mezi výbušné předměty a tyto se prodávají pouze na povolení Báňského úřadu. Nelze je tedy v žádném případě volně koupit v obchodě.

Při nákupu je třeba se zaměřit zejména na kvalitu nabízeného zboží. Předměty nesmí být poškozené, prohnuté, ani navlhlé. Pozor také při nákupu za podezřele nízkou prodejní cenu. Nákup zábavné pyrotechniky je nejlépe provádět u autorizovaných prodejců. Tam je také záruka, že zboží, ještě než se dostane ke kupujícímu, je správně uloženo. Z důvodu používání bezpečné zábavné pyrotechniky, pokud je dodržen návod k použití, nemá již veřejnost, zejména mládež potřebu vyrábět různé třaskavé směsy, které měly za následek těžké újmy na zdraví. Stejně tak je vyloženým hazardem si zahrávat při oslavách Nového roku s vojenským materiálem. Nejeden těžký úraz způsobilo i to, že pokud pyrotechnický předmět pro zábavné účely neexploduje, je bezpodmínečně nutné jej nechat 4–5 hodin bez povšimnutí (např. zahrabat do sněhu), nezkoumat, proč exploze nastala nebo si předmět snad dokonce uložit doma pod postel. Další oblíbenou zábavou je spojování dvou a více různých druhů raket, ohňů či gejzírů, s cílem dosáhnout většího světelného nebo zvukového efektu. Opak je pravdou. Odpálí se pouze jeden předmět a ostatní se znehodnotí bez žádaného efektu.

Abychom mohli všichni společně a bezpečně vkročit na nového roku 2010, čtěte pečlivě návody na zábavných pyrotechnických prostředcích a ostatním výbušninám se obloukem vyhněte. Velkou pozornost je třeba věnovat dětem, protože jsou to bytosti velice zvídavé a snaží se vyzkoušet snad úplně všechno.

Info: komisař Jana Hlavínová, Policie ČR

 -wap-

Sdílet