Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIII. mezinárodní setkání hasičů sběratelů a historiků proběhlo v polském městě Jastrzębie Zdroj

Ve dnech 28.- 29. 6. 2019 se uskutečnilo 8. mezinárodního setkání hasičů sběratelů a historiků v polském městě Jastrzębie Zdroj.

Delegaci Slovenských dobrovolných hasičů vedl člen prezídia a předseda republikové komise historie DPO SR Peter Kunkela. Páteční jednání se odehrávalo na požární stanici Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej.

Hasiči-sběratelé a historici z Polské, České a Slovenské republiky byli seznámeni s mladou historií hornického města, požární ochrany a provozu na stanici, mj. předurčeností USAR obřadu.

Následně proběhla prohlídka garáží s běžnou i speciální hasičskou technikou a ukázka záchranářského psa určeného pro sutinové vyhledávání zavalených osob, kterého cvičí přímo na stanici.

Po prohlídce požární stanice následovala sběratelská burza. Po společné večeři na hotelu „KONICZYNKA“ v obci Pawłowice probíhala do pozdních nočních hodin neformální diskuze.

V sobotu se po snídani přesunuli na XV. Krajské závody koňských stříkaček Slezského vojvodství, kde se utkalo 19 soutěžních týmů dětí, žen a mužů v netradičním požárním útoku.

Soutěž započala velkolepým průvodem čtyřkolových stříkaček tažených koňmi a četnou hasičskou technikou městem. Za horkého letního počasí dotvářela dobrou náladu hasičská dechová kapela skladbami mnoha hudebních žánrů.

Účelem soutěže je mimo jiné popularizace historie a tradic hasičstva ve společnosti, navázání sportovního klání, prohloubení přátelských kontaktů včetně mezinárodních mezi jednotkami požární ochrany.

Jastrzębie-Zdrój je město v jižním Polsku ve Slezském vojvodství. Leží přímo u českých hranic na historickém území Horního Slezska a je druhým největším městem Rybníckého uhelného okruhu.

Text: David Dvořáček
Foto: Jiří Svoboda, David Dvořáček
Sdílet