Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letečtí záchranáři nacvičovali na hladině přehrady nedaleko Státního hradu Veveří

V uplynulém týdnu se uskutečnil výcvik jihomoravských hasičů-leteckých záchranářů. Nedaleko Státního hradu Veveří nacvičovali záchranu osob z vodní hladiny.

Třídenní výcvik absolvovali letečtí záchranáři ze všech tří směn hasičské stanice Brno-Lidická. Akce simulovala záchranu tonoucího a odehrávala se vždy podle nacvičeného plánu. Jeden ze záchranářů skočil z paluby policejního vrtulníku do vody a zajistil tonoucího.

Druhého záchranáře spustil palubní technik pomocí jeřábu do vody, kde si připnul zachraňovanou osobu a společně byli vytaženi jeřábem zpět na palubu vrtulníku. Po záchraně se stejným způsobem na palubu vrátil i první záchranář. Jedna taková záchrana netrvá ani 4 minuty.

Tento typ výcviku absolvují letečtí záchranáři každý rok. Leteckých záchranářů je u HZS Jihomoravského kraje celkem 24 a slouží ve třech směnách. Každodenně jsou dva k dispozici na základně letecké služby Policie ČR na letišti v Brně-Tuřanech. Dislokace této základny je velmi výhodná, protože umožňuje rychlé nasazení po celé Moravě a Slezsku.

Jihomoravští hasiči-letečtí záchranáři za sebou mají již roky praxe a řadu úspěšných akcí. Tou poslední byl dnešní transport zraněného muže ze špatně přístupného terénu nedaleko Želešic na Brněnsku.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet