Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení dobrovolných záchranářů

21.března v odpoledních hodinách proběhlo v pražských Letňanech praktické cvičení záchranného týmu (tzv. First response teamu) Sboru dobrovolných záchranářů Praha.

Členové záchranného družstva za velkého zájmu přihlížejících obyvatel domu, kde se akce odehrála, předvedli dramatické ošetření figuranta s vážným řezným poraněním horní končetiny, v jehož důsledku měl mladík zástavu dechu a srdečního rytmu.

Účelem cvičení bylo prověřit připravenost dobrovolných záchranářů na rychlý a účelný zásah přímo v terénu, jejich znalosti ošetření tepenného krvácení, provádění kardiopulmonální resuscitace a příprava pacienta na předání posádce Zdravotnické záchranné služby. Na cvičení se také podíleli také členové Mládeže Sboru dobrovolných hasičů Praha-Letňany.

First response teamy, neboli týmy první pomoci tvořené školenými dobrovolníky, jsou ve světě zcela běžně využívány k poskytování první pomoci před příjezdem zdravotnické záchranné služby a tvoří tak první a velmi důležitý článek záchranného řetězce. Jimi poskytnutá pomoc mnohdy skutečně zachraňuje život pacienta a významně ovlivňuje šance na další přežití.

Jiří Čermák
jednatel SDZ Praha
Sdílet