Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se cvičili pro práci s výbušninou

Hasiči s kvalifikací střelmistr a příslušníci HZS, kteří se zaškolují na funkci pomocník střelmistra, se ve vojenském prostoru cvičili pro práci s výbušninou. Instruktážně metodické zaměstnání, zaměřené na používání trhací techniky v podmínkách HZS ČR, se uskutečnilo ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku.

Hasiči s kvalifikací střelmistr a příslušníci HZS, kteří se zaškolují na funkci pomocník střelmistra, se ve vojenském prostoru cvičili pro práci s výbušninou.

Instruktážně metodické zaměstnání, zaměřené na používání trhací techniky v podmínkách HZS ČR, se uskutečnilo ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku. Řídícím výcviku byl mjr. Ing. Martin Červenka,DiS. z HZS JMK, který v rámci HZS ČR působí jako vedoucí trhacích prací, účastníky pak byli členové střediska trhacích prací Morava, do něhož patří příslušníci Hasičských záchranných sborů Jihomoravského a Olomouckého kraje a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně.

Tematicky byl výcvik zaměřen na užití výbušnin při rozpojování konstrukčních prvků z oceli, železobetonu a dřeva, rozrušování ledu a trhání stromů např. při vytváření průseků při lesních požárech. Střelmistři mohli porovnat účinky různých typů trhavin a vyzkoušeli si několik způsobů iniciace náloží od klasického elektrického roznětu přes bleskovicový až po neelektrický roznět typu INDET SHOCK, používaný na místech a v situacích s výskytem nebezpečného elektromagnetického vlnění, např. v blízkosti elektrických vodičů nebo za bouřky.

Díky kvalitní přípravě a zodpovědnému přístupu účastníků proběhla akce zcela hladce a přispěla ke zvýšení odbornosti specialistů v oboru, ve kterém každé snížení pozornosti a pečlivosti může znamenat také snížení počtu prstů či končetin, a to si nikdo z nás samozřejmě nepřeje.

mjr.Ing. Martin Červenka, DiS,
vedoucí trhacích prací
HZS ČR

-miw-

Sdílet