Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bylo nalezeno ohořelé tělo člověka a psa

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů i ze II. stupně požárního poplachu obcí Nedašova Lhota, Brumov, Bylnice, Návojná a Valašské Klobouky.

Dne 22. 12. 2009 v 02:58 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v Nedašově Lhotě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů i ze II. stupně požárního poplachu obcí Nedašova Lhota, Brumov, Bylnice, Návojná a Valašské Klobouky. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému a tragickému požáru rodinného domu.

Požár zpozorovali sousedé, kteří událost nahlásili na tísňovou linku. V době příjezdu hasičů už byla v plamenech celá střecha a dvě obytné místnosti přízemního domu. Hasiči postupně rozvinuli pět útočných proudů vody a snažili se o rychlou lokalizaci požáru. Podle prvotních informací se měl v domě nacházel pětačtyřicetiletý majitel.

Požár se rychle rozšířil a plamenům postupně podlehla celá střecha i stropy, které se probořily do místností. Hasiči dál bojovali s požárem a postupně pronikali do domu. Při odstraňování sutin a zborcených částí domu bylo v jedné z místností nalezeno značně ohořelé torzo lidského těla. Předpokládáme, že šlo o majitele. Dalším průzkumem byl nalezen i mrtvý pes. Dostatečnou dodávku hasiva na likvidaci požáru zajišťovala obecní hydrantová síť a kyvadlová navážka vody.

Likvidace požáru trvala hasičům ještě celé dopoledne, kdy bylo nutné postupně rozebírat zničené konstrukce domu a uhašovat skrytá ohniska požáru. I nadále probíhal průzkum sutin, neboť nebyla vyloučena možnost přítomnosti dalších osob v domě.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření hasičů i policie. Možné jsou různé verze, které se prověřují. Požárem způsobené škody byly předběžně odhadnuty na 800.000 Kč.

Během posledního týdne jde již o druhou tragickou událost při požáru na Zlínsku, a navíc v tomto mikroregionu. V pondělí dne 14. 12. 2009 vyjížděli hasiči k požáru domu v sousedním Brumově, při kterém zemřela žena.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet