Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Těžce popálený senior byl převezen do nemocnice

Dne 22. 12. 2009 ve 13:32 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Valašském Meziříčí, Juřince. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jednou cisternou a velitelským vozem zn. Jeep s rozšířenou výbavou, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Poličné a Juřinky.

Dne 22. 12. 2009 ve 13:32 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Valašském Meziříčí, Juřince.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jednou cisternou a velitelským vozem zn. Jeep s rozšířenou výbavou, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Poličné a Juřinky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v odlehlejší části obce došlo k požáru v rodinném domě a k velmi těžkému popálení seniora.

O požáru v rodinném domě se zprostředkovaně dozvěděl vnuk majitele, který se o téměř devadesátiletého seniora stará. Ten také nestandardně telefonoval jednomu příslušníkovi HZS Zlínského kraje, kterému důvěřoval, aby zajistil další pomoc. Až náš kolega následně zajistil výjezd jednotek hasičů a informování krajského operačního střediska hasičů.

Před příjezdem hasičů se další občané snažili muže z hořícího domu dostal ven, ale v silně zakouřeném domě nebyli zcela úspěšní. Až příjezd vnuka a jeho osobní odhodlání pomohlo vytáhnout těžce popáleného seniora oknem z hořícího domu. Po naložení do auta byl také muž vnukem odvezen do nemocnice k hospitalizaci. Opět zprostředkovanou metodou předávali hasiči informaci zdravotníkům, aby se připravili na urgentní příjem muže kriticky popáleného na celém těle a silně nadýchaného kouřem.

Dojezd hasičů k hořícímu domu byl prodloužen horší dostupností k samotám a přes polní příjezdovou cestu. Přesto se terénnímu vozidlu profesionálů podařilo dorazit už za osm minut od výjezdu. Hasiči bleskově rozvinuli vysokotlaké vodní vedení a v dýchacích přístrojích pronikli do hořícího domu. Požár byl postupně lokalizován a za podpory dalších hasičů a jednotek i zlikvidován do dvaceti minut. Rychlým zásahem se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru na celý dům.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár zachvátil jednu z obytných místností domu a částečně i kuchyň. Požárem způsobená škoda byla ve starém domě odhadnuta na 150.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 150 tis. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření hasičů a policie.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet