Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový postrach demonstrantů od Rosenbauera

Německá policie obdržela koncem listopadu dvojici zbrusu nových prototypů vodních děl, určených pro zásahy při demonstracích. Automobil s futuristickým designem vyrobil známý hasičský nástavbář, rakouská firma Rosenbauer.




78 nových vodních děl

Dvojice nových vozidel, nesoucích označení WaWe 10, čili wasserwerfer, což je v překladu vodní dělo, bude u německé policie podrobena tříměsíčním zkouškám, příští rok budou dodány první tři sériové vozy, celkem jich v průběhu deseti let bude dodáno Rosenbauerem 78. V roce 2014 může však dle smluvního ujednání dojít k ukončení kontraktu, pokud bude vyhodnoceno, že početní stav vodních děl je vyhovující potřebám bezpečnostních sborů.

Rakouský výrobce požárních automobilů zvítězil ve výběrovém řízení pro projekt a následnou dodávku vodních děl. WaWe 10 byl vyvinutý v těsné spolupráci policie a týmu inženýrů výrobní firmy coby náhrada pomalu dosluhujícího jeho předchůdce, vozidla WaWe 9 /Ziegler/Metz.

Osvědčený podvozek

Co vlastně je to WaWe 10? Mediálně označovaný automobil jako Water Cannon 10000 je postavený na šestikolovém podvozku Mercedes-Benz Actros, modelová řada 3341 v provedení 6×6. Z ní je použito však jen samotné šasi. Agregát je šestiválcový turbodiesel do V, Mercedes-Benz OM 501 LA o výkonu 300 kW/408 koní s technologií BlueTec SCR, splňující emisní normu Euro 5. O převody se stará zdokonalený automat Mercedes PowerShift. Zbytek vozu včetně kabiny tvoří speciální policejní nástavba.

Agresivní a futuristický design

Vozidlo má velmi futuristický design, oproti dosud používaným vodním dělům, což odbornou veřejnost poněkud překvapilo. Toto však bylo záměrem a přáním budoucího uživatele. Design WaWe 10 má za účel působit psychologicky, celkové agresivní pojetí vzhledu vozu se má postarat o vzbuzení patřičného respektu u demonstrantů. Použitými prvky vzdáleně připomíná letištní speciál New Panther, který při svém představení také vzbudil díky svým tvarům rozruch. Celá koncepce WaWe 10 také vychází z letištních vozidel, vyráběných firmu Rosenbauer.

Bezpečnost především

Představme si nejprve hliníkovou kabinu vozu. Přístup do přetlakové plynotěsné kabiny, která je podobně koncipována jako prodloužené hasičské, je zajištěn přes kryté schody čtveřicí bezpečnostních dveří. V ní nalezne místo osádka pěti policistů – řidič, velitel vozu, pozorovatel a dva operátoři antidemonstračních systémů. Řidič sedí vlevo, velitel vpravo vpředu, vzadu po stranách sedí operátoři a uprostřed má své místo pozorovatel. K dispozici mají moderní počítačové vybavení pro koordinaci funkcí vozu a zaznamenávání veškeré činnosti i děje mimo vozidlo obrazem i zvukem na pevný disk, dotykové LCD displeje, telekomunikační a kamerové systémy s vlastní ochranou, upravené lafety Rosenbauer RM12 C, dvě s průtokem až 1200 l/min a dostřikem 65 m jsou na střeše kabiny, třetí s průtokem 900 l/min a dostřikem 50 m je nad zadním čelem, všechny umožňují stříkat kompaktním i roztříštěným proudem a také mlhou, jsou ovládané joysticky – shodné ovládání, jako mají letištní Panthery. Dálkově ovládané lafety jsou v jednom pouzdře společně se světlometem a kamerou. Další kamery jsou na bočním sloupku a vzadu. Krom lafet je k dispozici také vrhač slzného plynu, ten je možné z vozu dostat i v podobě aerosolu přes jeho přimíšení do vody a následnému výstřiku lafetami. Klimatizovaná kabina je rovněž chráněna proti poškození zvenčí, má bezpečnostní okna z odolného polykarbonátu, čelní je dvojité, soustavu ochranných vodních trysek, jenž mají i náplň na okamžité odstranění nejrůznějších barviv v případě napadení oken vozu atd. V rámci ochrany policistů uvnitř vozu je kabina v přetlakovém plynotěsném provedení, k dispozici je i speciální filtrační soustava vzduchu. Podvozkovou část chrání proti ohni další vodní trysky. Na střeše nalezneme kromě lafet také světelné výstražné zařízení kompletně v provedení LED, které dodala firma Hänsch. LEDky jsou i na předním čele vozu. Doplňují je bixenonové světlomety. Kabina byla podrobena zkouškám odolnosti, vycházejícím z možného útoku pouličními předměty, jako jsou např. dlažební kostky či betonové desky. Ta byla shozena z výšky cca 12 metrů, od střechy se odrazila bez jejího sebemenšího poškození. Skla, resp. okna z polykarbonátu jsou zkoušena zvlášť dle příslušných norem.

Voda i slzný plyn

Speciální protidemonstrační nástavba je vyrobena celá z hliníku. Jádro tvoří vodní nádrž o objemu 10000 l, odstředivé čerpadlo Rosebauer N35 o výkonu 3500 l/min při 10 barech, které má nenavislý pohon v podobě dieselového agregátu Deutz, model TCD 2012L06. Čerpadlo má i systém přiměšování látek Digidos v rozmezí koncentrace 0,1 – 1,5 %, v tomto případě se jedná o přimíšení slzného plynu do vody. Plyn je v nástavbě umístěn v celkem šesti nádobách po 20 l, které jsou spojeny na stálo s přiměšovačem. Nad čerpadlem je namontovaný průtokový naviják s proudnicí Nepiro pro hašení barikád či jiných pozemních cílů. V rámci vybavení, které je ve WaWe 10 uloženo v celkem jedenácti skříních, krytých včetně zadní s čerpadlem a přídavným motorem bezpečnostními výklopnými dveřmi, zde nalezneme savice včetně koše (savice jsou určeny i k plnění vozidel navzájem), hadice B a C, přechody, sběrače, hydrantové příslušenství, proudnice, nádoby s plynem, ženijní nářadí, běžné nářadí, teleskopický žebřík, příslušenství k vozidlu, prostředky osobní ochrany (jsou i v kabině), klíny, armatury atd.

Vozidlo jako celek působí i přes zvláštní design dobrým dojmem kompaktnosti. Dle zadání mělo designové provedení působit dojmem agresivity, to se tvůrcům dokonale povedlo a nepřekvapilo by, pokud by konstrukční tým získal i nějakou cenu za design, jak tomu ostatně u Rosenbauera a jeho výrobků již několikrát bylo.

Za hodně peněz hodně muziky

Od ledna budou oba prototypy ve zkouškách u policie ve městech Hamburg a Berlín. Speciální vůz WaWe 10 ,,Cobra" může být využitý i pro účely hasičů jako velkokapacitní CAS či jakou nouzový dopravník pitné vody. S alternativním využitím je počítáno od počátku vzniku studie vozu, který je bezesporu tím nejmodernějším, co dnes na světě spatřit v boji proti demonstrantům. WaWe 10 díky svému provedení značně zvyšuje bezpečnost zasahujících policistů a to jak přímo ve voze, tak i ,,těžkooděnců" na ulici. Cena jednoho kusu je více jak 900 000,– Euro. Dle prvotních ohlasů by to nemusela být jen německá police, která bude v budoucnu užívat tento moderní stroj, označovaný odborníky jako ,,high-tech" své třídy.

Technicko – taktická data Wasserwerfer 10000 Cobra/WaWe 10

Podvozek: Mercedes – Benz Actros 3341 6×6
Motor: Mercedes – Benz
Typ: OM 501 LA s technologií BlueTec SCR, Euro 5
Výkon: 300 kW/408 koní
Převodovka: plně automatická PowerShift
Brzdový systém: Telligent s retardérem
Nástavba: Rosenbauer
Materiál: hliník, polykarbonát
Vodní nádrž: 10000 l
Slzný plyn: 6× 20 l
Čerpadlo: Rosenabuer N35
Výkon: 3500 l/min při 10 barech
Průtokový naviják: hadice DIN 25, proudnice Nepiro/70 l/min
Osádka: 1+1+1+2
Délka: 9700 mm
Šířka: 2550 mm
Výška: 3700 mm
Poloměr otáčení: 20 m
Celková hmotnost: 31 000 kg


V zahraničí lze spatřit mnoho variant vodních děl, nejmodernější z nich pocházel před vznikem WaWe 10 od dalšího hasičského nástavbáře, firmy Ziegler. Má označení MAN – Ziegler 27. Z názvu plyne, na jakém podvozku je toto vodní dělo postaveno. Číslo 27 by mělo dle dostupných informací udávat zkráceně výkon čerpadla, tedy 2700 l/min. Tento model má obdobné technické charakteristiky, jako nový WaWe 10, avšak technologicky starší. Firma Ziegler je společně s dalším hasičským producentem, německým Metzem, ostatně i producentem dosluhujících WaWe 9.

V roce 2005 vám server POŽÁRY.cz přinesl dva články, pojednávající právě o policejních speciálech a to o současné technice a o vyřazené technice, která slouží dnes u hasičů.

Foto a info: Rosenbauer, německá policie - bundespolizei.de , webfórum německé policie, interdalnoboy.com, policeman.sk, darkroastedblen­d.com, Duboiz, V. Kuzmin, belgická policie a internet

-wap-

Sdílet