Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cisternu na přepravu vody pro Záchranný útvar HZS ČR postavila firma Kobit-THZ na podvozku Tatra Terrno

Společnost Kobit – THZ dodala Záchrannému útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky novou automobilovou cisternu pro převoz a distribuci pitné vody. Dislokována bude v Hlučíně.

Vůz je určen pro nouzové zásobování obyvatelstva pitnou vodou v období dlouhotrvajícího sucha, k zásobování nasazených sil složek IZS a jednotek PO při velkých mimořádných událostech v místě jejich týlu, nebo k zásobování evakuačních míst, kde může při soustředění většího množství osob vzniknout nedostatek vody.

Podvozek

Třínápravové šasi 231R25.340 je poháněno vzduchem chlazeným vidlicovým osmiválcem T3D-928–31, který splňuje emisní normu Euro 5 a dosahuje výkonu 325 kW. Převodovka je pouze manuální, čtrnáctistupňová.

Standardně jsou poháněna kola zadních náprav, pohon přední je připojitelný.

Kabina je dvoumístná s klimatizací a nezávislým naftovým topením. Hlavní světlomety a mlhová světla jsou v LED provedení.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Pro spojení slouží digitální vozidlový terminál TPM 700.

Nástavba

Nástavba je konstrukčně řešena jako skříňová, veškeré úložné schrány, vstupy, armatury a ovládání jsou chráněny uzamykatelnými hliníkovými roletami.

Nádrž o objemu 10 000 litrů je z potravinářské nerezové oceli jakosti AISI 304 pro trvalý styk s pitnou vodou. Je pasivně zateplena pěnou, technický prostor nástavby je vytápěn nezávislým topením. To zaručuje funkčnost systému a výdej pitné vody do venkovní teploty až –20 °C. Topení lze časově programovat.

Systém výdeje vody je řešen lištou umístěnou na pravé straně nástavby. Výdejní lišta se skládá ze tří hrdel s koncovkami C 52 a jednoho hrdla s koncovkou B 75.

Každé jednotlivé hrdlo má uzavírací kulový ventil s odvodněním.

Výdejní lišta je vybavena elektrickými odporovými kabely, které zaručují ohřev vody při minusových teplotách.

Pitnou vodu lze vydávat samospádem nebo pomocí zabudovaného čerpadla Etachrom o průtoku 400 l/min. a výtlačné výšce 20 m.

Nádrž je vybavena dezinfekčním potrubím, které je přes kulový kohout připojeno na výtlačné potrubí čerpadla a umožňuje rozstřik dezinfekční kapaliny po vnitřním povrchu nádrže.

Sdílet