Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hladiny řek a potoků na území Slovenska stoupají

Tři řeky dosáhly třetího stupně povodňové aktivity. Sedmdesátiletá žena se v pátek utopila v obci Podbrezová v okrese Brezno na Slovensku při záplavách, které během vánočních svátků v některých částech země vyvolalo prudké oteplení a déšť.


Tři řeky dosáhly třetího stupně povodňové aktivity. Sedmdesátiletá žena se v pátek utopila v obci Podbrezová v okrese Brezno na Slovensku při záplavách, které během vánočních svátků v některých částech země vyvolalo prudké oteplení a déšť.

Původní informace o druhé oběti se nepotvrdily. Povodně zasáhly především Banskobystrický a Košický kraj, kde byly evakuovány desítky lidí. Nejhorší situace je na Banskobystricku a Košicku. Třetího stupně povodňové aktivity dosáhly už v pátek dopoledne řeky Neresnica, Krupinica a Černý Hron.

V obci Medzev u Košic se podle sloužícího operačního důstojníka Františka Matise ucpal průtok pod mostem. Voda zaplavila cestu a vlila se do romské osady. Ve Zvolenu voda zatopila několik domů, došlo i na evakuaci několika rodin. Primátor Zvolena Miroslav Kusein monitoruje situaci a zvažuje povolání krizového štábu.

Zatopené jsou i vesničky v okolí Zvolena. Lidé staví společně s hasiči hráze, aby zabránili vodě v cestě do svých domů. Kvůli velké vodě je na Banskobystřicku uzavřeno několik silnic. Informaci potvrdila policejní mluvčí z Bánské Bystřice Petra Vašková.

Špatná situace panuje na soutoku Černého Hronu a říčky Kamenistá. Pod mostem u soutoku řek se vzpříčily stromy. Na místě pracovníci povodí odstraňují naplaveniny a prohlubují koryto řeky. Povodně hrozí i na řekách Bodrog, Slaná, Nitra, Žitava.

Na tocích v oblasti Horního Pováží a Liptovska je vyhlášen 2. stupeň povodňové aktivity. Na zbylém území Slovenska panuje 1. stupeň povodňové aktivity. Řeka Hron v Banské Bystřici dosáhla třetího stupně povodňové aktivity.

Podle informací, které zveřejnil slovenský hydrometeorologický ústav, se situace v nejbližších hodinách nezlepší a hladiny vodních toků budou dále stoupat. Úhrny srážek se mají na Slovensku pohybovat od 20 do 35 milimetrů, místy by mohly dosáhnout až 50 milimetrů. Hasiči očekávají, že přes noc se situace uklidní a hladiny řek klesnou dolů.

Zdroj: TN.cz, TVnoviny.sk

-kaw-

Sdílet