Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali řidiče i auto z řeky

K nehodě vozidla, které skončilo převrácené v řece Svitavě, dnes hasiči vyjížděli na silnici u Mladkova na Blanensku.

K nehodě vozidla, které skončilo převrácené v řece Svitavě, dnes hasiči vyjížděli na silnici u Mladkova na Blanensku.

Vozidlo Škoda Favorit na silnici z Mladkova do Skalice nad Svitavou vyjelo z jízdní dráhy, prorazilo svodidla a z vysokého břehu spadlo do řeky. Nehoda byla hasičům ohlášena v 6.54 hodin a na místě zasahovaly jednotky ze stanic v Boskovicích a v Blansku, k vyproštění auta vyjela také osádka automobilového jeřábu ze stanice v Lidické ulici v Brně.

Při jejich příjezdu bylo vozidlo převrácené na levém boku zhruba dva metry od břehu v místě, kde má řeka hloubku kolem jednoho metru. Sedmapadesátiletý řidič škodovky v autě částečně ponořeném ve vodě stál a se záchranáři komunikoval z otevřených pravých dveří.

Protože koryto řek v těchto místech lemuje strmý břeh vysoký několik metrů, hasiči se k muži spustili po lanech, vytáhli ho z vody a podchlazeného řidiče předali zdravotníkům. K zachycení drobného úniku benzínu a oleje z auta řeku přehradili nornou stěnou. Se správcem vodního toku navíc dohodli, aby vodu odklonil do vedlejšího koryta a snížil tak hladinu na zhruba 20 centimetrů.

Auto pak uvázali na textilní vazáky a vytáhli z řeky zpět na silnici. Několika kilogramy plovoucího sorbentu na hladině Svitavy a dalším sorbentem na silnici zasypali skvrny ropných látek. Po sebrání kontaminovaného sorbentu z hladiny řeky a ze silnice hasiči demontovali nornou stěnu, auto pomohli naložit k odtahu a v 8.45 hodin ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet