Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po čelním nárazu do náklaďáku zemřel řidič v osobním autě

Dne 28. 12. 2009 ve 14:50 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po velmi těžké dopravní nehodě u Kroměříže. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem, kterou posílila další jednotka profesionálů z Holešova a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Hulína.

Dne 28. 12. 2009 ve 14:50 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po velmi těžké dopravní nehodě u Kroměříže.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže s jedním zásahovým vozem, kterou posílila další jednotka profesionálů z Holešova a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Hulína. Později na místo vyjel i speciální protichemický vůz z Kroměříže. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/47, mezi obcí Kroměříž a Bílany, došlo k tragické dopravní nehodě osobního auta Citroen Berlingo, nákladního vozu zn. Scania a k havárii dalšího osobního auta zn. Š Octavia.

Po vzájemném čelním střetu prvního osobního auta a kamionu došlo k usmrcení řidiče citroenu. Osobní auto zůstalo na cestě a kamion havaroval částečně mimo hlavní silnici. Další osobní auto se chtělo nehodě vyhnout a řidič skončil mimo vozovku v poli. Ostatní osoby nebyly při nehodě zraněny.

Jednotka profesionálů z Kroměříže byla na místě za necelé tři minuty od výjezdu. Velmi těžce zraněný řidič podlehl následkům nehody na místě a hasiči ho už nedokázali zachránit. Pomocí speciálního vyprošťovacího zařízení bylo jeho tělo uvolněno ze sevření vraku a vytaženo hasiči ven.

Při dopravní nehodě došlo k většímu úniku provozních kapalin z nákladního vozu. Velitel zásahu si vyžádal výjezd protichemického speciálu a s pomocí dalších jednotek likvidovali hasiči únik nafty pomocí sorbentů.

15:30 – Doprava na hlavním tahu je omezena. Osobní doprava projíždí, ale nákladní je odkláněna na objízdné trasy. Dopravní komplikace mohou trvat asi dvě hodiny.

16:00 – O znečištěné půdě uniklou naftou informoval operační důstojník hasičů zástupce odboru životního prostředí města. Zástupce obce si místo prohlédl a rozhodl o nutné sanaci půdy. Hasiči dál pokračovali v likvidaci uniklých ropných produktů a přečerpávali naftu z nádrží nákladního vozu.

16:30 – Hasičům se podařilo přečerpat naftu z poškozeného nákladního auta a bylo zabráněno dalšímu úniku nebo znečištění okolí.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet