Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Gallet F1, co nejde nasadit na hlavu

Představujeme vám neobvyklou variantu známé hasičské přilby MSA – Gallet F1, kterou vlastní ke své potřebě nejen členové, zaměstnanci či příslušníci požárních a zachranných jednotek na celém světě. Její označení je GA 1600A, bohužel se jí přes veškerou snahu zatím nepodařilo nikomu nasadit na hlavu.

Představujeme vám neobvyklou variantu známé hasičské přilby MSA – Gallet F1, kterou vlastní ke své potřebě nejen členové, zaměstnanci či příslušníci požárních a zachranných jednotek na celém světě. Její označení je GA 1600A, bohužel se jí přes veškerou snahu zatím nepodařilo nikomu nasadit na hlavu.

Přilbu Gallet F1 hasičům není třeba dalece představovat, např. pražský sbor jich několik měl ve výzbroji již koncem osmdesátých let, tedy ještě za dob totality. Dnes představovaná z ní přímo vychází. Jedná se o speciál pro slavnostní příležitost s označení GA1600A.

Konstrukce přilby je obdobná modelu F1, rozdíl je ve vnitřním provedení a také v použitém materiálu. GA1600A tvoří umělohmotný skořepinový skelet v niklové barvě (barevných variant je víc, pomalu žádná neodpovídá přísným národním předpisům ČR, ale v tomto případě to může uživatelům být naprosto fuk), ochranný štít je pozlacený, stejně tak i čelní rozlišovací štítek. Vnitřní prostor přilby je dutý jako hlava některých z nás a přístup do něj je zajištěn pomocí odklopné horní části helmy.

Přilba nemá zátylník a žádný upínací řemínek a to ani nový tříbodový, který vyhovuje euronormě EN443:2008. Nabízí se otázka, proč tomu tak je. Odpověď je velmi jednoduchá, i když pro někoho možná nepochopitelá. Přilba se prostě nenosí na hlavě! Což je u hasičské ochranné pomůcky mírně zarážející, ale vysvětlení je prosté, GA1600A je totiž určena pro extrémní použití při nejrůznějších slavnostních příležitostech.

Jedná se totiž jen o maketu skutečné zásahové přilby MSA – Gallet F1, která slouží coby chladící nádoba na šampaňské! Do dutého prostoru nasypete led, do něj vložíte láhev šumivého vína a to je vše. Nemusí se však v galletce chladit jen sekt, velmi chutný je ROSE DEMI SEC Saint Croix Sekt z Templářských sklepů Čejkovice, lze do jejího nitra aplikovat i běžné víno či nápoje, které je doporučeno podávat chlazené. Z vlastní zkušenosti tuto tvarově neobvyklou pomůcku pro dokonale vychlazení vína či ostatních lihovin mohu lze jen doporučit.

Základní charakteristika GA1600A:

  • Niklové barevné provedení, neschválené předpisy ČR pro použití v PO
  • Plastová skořepina
  • Nelze nasadit na hlavu
  • Nefunkční pozlacený obličejový štít
  • Absence vnitřních ochranných brýlí
  • Absence podbradního řemínku
  • Dutý vnitřní prostor pro led a lahev sektu
  • Horní odklopná část pro krytí chladícího prostoru
  • Hmotnost obdobná běžné přilbě Gallet F1

Dnes je k prvnímu vyzkoušení či opětovnému použití chladící přilby obzvláště vhodná příležitost. Je poslední den v roce a to nebývá o oslavy spojené právě s pitím šampaňského, v našem případě sektu, nouze. Tolik malé pojednání o neobvyklé variantě francouzské legendární hasičské helmy.

Tímto mým rozlučkovým článkem s rokem 2009 také přeji za sebe a mojí drahou choť všem vše nej do roku 2010 v pořadí zdraví, štěstí, lásku, vzájemnou toleranci a ohleduplnost, dobrou a tedy i dobře oceněnou práci, neb peníze jsou k těmto věcem, které musejí jít jak se říká ruku v ruce, naprosto nezbytné. Když jich je moc, tak prý kazí charakter, ale bez nich to nejde! Buďte spokojení ve všech směrech a zachovejte svojí přízeň našemu serveru POŽÁRY.cz.

-wap-

Sdílet