Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Mariánských Lázní vykolejil nákladní vlak se sypkým vápencem, jedenáct vagonů skončilo mimo trať

Železniční souprava tvořená dvěma lokomotivami a šestnácti vagony vykolejila v neděli 28. července 2019 odpoledne u Mariánských Lázní. Nehoda se stala na hlavní železniční trati z Mariánských Lázní na Plzeň. Provoz na trati je zastavený.

Nákladní vlak převážel sypký vápenec. Jedenáct vagonů skončilo mimo kolejový svršek, část převáženého materiálu se vysypala. Nehoda se stala v místě stavby nové silnice, na stavbě v době nehody bylo několik dělníků. Jednoho z nich na místě zkontrolovala záchranná služba.

Na místě zasahovalo 6 jednotek hasičů. Ti zajistili místo nehody, průzkumem vyloučili možnost osob pod převrácenými vagony. Místo události si po příjezdu převzali drážní hasiči. Ti zajišťují pro potřeby vyšetřování osvětlení prostoru nehody.

Zároveň pro vyproštění vlaku povolali na místo těžkou vyprošťovací techniku. Samotné vyproštění bude probíhat v následujících dnech. Poté bude možné posoudit celý rozsah poškození kolejí i trakčního vedení. Příčinu nehody zjišťuje policie a drážní inspekce.

29.07.2019 12:00

V poledne byl vydán pokyn k zahájení likvidace následků vykolejení nákladního vlaku u Mariánských Lázní. Hasiči Správy železniční dopravní cesty, s.o. do práce nasadili nejtěžší techniku.

Na místo události je z pražské jednotky přepravován i vyprošťovací tank VT 72B. Zásah hasičů navíc komplikuje silný déšť.

29.07.2019 21:00

Po příjezdu vyprošťovací techniky začaly samotné vyprošťovací práce. Postupně se budou hasiči pokoušet odtáhnout vykolejené vagony, s použitím jeřábu naopak některé postavit zpět na kola, aby bylo možné přečerpat náklad.

Chystá se osvětlení místa zásahu, aby bylo možné pokračovat celou noc. Práce budou přerušeny jen v případě, že by další postup za umělého osvětlení byl vyhodnocený jako příliš nebezpečný pro zasahující hasiče.

30.07.2019 08:30

Ihned po příjezdu vyprošťovací techniky na místo dopravní nehody u Mariánských Lázní začaly vyprošťovací práce. Drážní hasiči postupně stahují vykolejené vagony z náspu, další pak s použitím jeřábu staví zpět na nepoškozené koleje.

Práce pokračovaly celou noc za umělého osvětlení a bez přerušení se bude pracovat i celé úterý.

30.07.2019 20:00

Během celého dne pokračovalo vyproštění vykolejených vagonů u dopravní nehody u Mariánských Lázní. Na místě začal pracovat už druhý vyprošťovací tank, který přijel ze Záchranného útvaru HZS ČR ve Zbirohu, další tank by měl dorazit každou chvíli z Hlučína.

Společně s ním přijede i takzvaný sací bagr, který bude odčerpávat z posledních vagonů na kolejovém svršku náklad vápence.

Po odlehčení váhy zvedne jeřáb vagony a přemístí je mimo místo nehody stejně tak, jako si během dne poradil už se třemi vagony. Práce budou pokračovat do nočních hodin.

30.07.2019 22:00

Většinu vagonů se během dne podařilo vyprostit, na kolejích zůstávají poslední, které je potřeba předtím vypráznit. Na místě již je veškerá technika ze Záchranného útvaru Hlučín, práce tak mohou pokračovat i v nočních hodinách.

31.07.2019 10:00

Po celonoční činnosti na místě zásahu zbývají na kolejích poslední dva vagony. Během noci se dařilo sacím bagrem odsát převážený materiál z jednoho vagonu, ráno pak jej jeřáb sundal z kolejiště. Nyní zbývá jeřábem odstranit poslední dva vagony.

Na místě zůstávají i oba vyprošťovací tanky ze záchranného útvaru, budou stahovat sundané vagony dál od náspu, aby mohla začít prohlídka poškození kolejiště.

31.07.2019 14:00

Předposlední vagon se podařilo jeřábem odstranit z kolejí, zbývá poslední. I ten se bude vyprošťovat jeřábem. Odhad tak je, že dnes odpoledne bude kolejový svršek uvolněný.

31.07.2019 17:30

52 hodin nepřetržité práce. Hasičům se podařilo odstranit poslední vagon, koleje v místě nehody jsou prázdné. Další činnost pro obnovení provozu je nyní na správci a provozovateli drá­hy.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet