Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se loučili s nejstaršími kolegy

S Alfrédem Ležákem, nejstarším zásahovým hasičem v republice, se dnes rozloučili na požární stanici v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. Nadpraporčík Alfréd Ležák na svou poslední směnu na hrušovanské stanici dnes nastoupil po více než 37 letech nepřetržité služby u profesionálního hasičského sboru. Ve svých téměř 65 letech (narozeniny oslaví v únoru 2010) je zřejmě věkově a služebně nejstarším zásahovým hasičem v republice.

S Alfrédem Ležákem, nejstarším zásahovým hasičem v republice, se dnes rozloučili na požární stanici v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku.

Nadpraporčík Alfréd Ležák na svou poslední směnu na hrušovanské stanici dnes nastoupil po více než 37 letech nepřetržité služby u profesionálního hasičského sboru. Ve svých téměř 65 letech (narozeniny oslaví v únoru 2010) je zřejmě věkově a služebně nejstarším zásahovým hasičem v republice.

Na svou poslední směnu po více než 36 letech služby dnes na stanici v Hrušovanech nastoupil také nadstrážmistr Ivan Chmelka.

S oběma kolegy se dnes rozloučili představitelé Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje, za příkladnou a obětavou práci jim poděkovali také představitelé města Hrušovany nad Jevišovkou a krajského Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Kromě věcných darů jim náměstek ředitele HZS JmK plk. Mgr. Slavomír Bell a ředitel znojemského územního odboru HZS JmK plk. Ing. Ján Novosad předali také pamětní listy jihomoravského hasičského sboru. Oba hasiči absolvovali slavnostní jízdu zásahovým automobilem, hold dlouholetým kolegům před požární stanicí vzdali profesionální i dobrovolní hasiči i hosté.


Nadpraporčík Alfréd Ležák se původně vyučil strojním zámečníkem a pracoval ve Strojobalu Miroslav. Když v roce 1972 v Hrušovanech nad Jevišovkou vznikalo nové detašované stanoviště znojemského veřejného požárního útvaru, stal se profesionálním hasičem. Dne 1. 7. 1972 nastoupil jako hasič – strojník na stanici, která provizorně sídlila ve stísněných podmínkách. Výjezdy do okolních obcí stanice zajišťovala z požární zbrojnice zdejšího cukrovaru. Po absolvování odborných kurzů a školení se v roce 1977 stal velitelem družstva. Při stavbě nové požární stanice, která podle tehdejší akce Z vznikala svépomocí v letech 1976 až 1980, odpracoval spolu s dalšími hasiči stovky brigádnických hodin. Svoje zkušenosti při školeních a výcviku předával mladším kolegům. Z dráhy profesionálního hasiče A. Ležák i jeho kolega I. Chmelka nejvíc vzpomínají na záchranné práce při opakovaných povodních, při nichž v 90. letech i po roce 2000 zasahovali na Znojemsku i v okrese Hodonín. Alfréd Ležák k 1. lednu 2010 odchází po 37 letech a 183 dnech služby. Za příkladnou práci mu generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán udělil medaili HZS ČR Za věrnost I. stupně.

Nadstrážmistr Ivan Chmelka, který v únoru 2010 oslaví 60. narozeniny, také začínal v dělnické profesi – vyučil se klempířem v Okresním stavebním podniku Znojmo. Profesionálním hasičem se stal 15. 4. 1970, kdy nastoupil k veřejnému požárnímu útvaru ve Znojmě. Jako hasič působil na stanicích ve Znojmě, v Moravském Krumlově a od roku 2002 v Hrušovanech nad Jevišovkou. V letech 1986 až 1989 pracoval v zahraničí, k hasičskému sboru na Znojemsku se vrátil 1. 6. 1989. Také on zažil řadu náročných zásahů. Kromě nasazení při ničivých povodních vzpomíná například na svůj první výjezd k dopravní nehodě, při níž zraněného zaklíněného řidiče hasiči z vozidla vyprošťovali pomocí ručního heveru na kliku. Ze služebního poměru u HZS JmK k 1. lednu 2010 odchází po 36 letech a 259 dnech služby. Také jeho příkladnou práci ocenil genmjr. Ing. Miroslav Štěpán udělením medaile HZS ČR Za věrnost I. stupně.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



 -swo-

Sdílet