Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mladého řidiče v bezvědomí vystříhávali hasiči

Dne 30. 12. 2009 ve 23:23 hod. byli hasiči informováni o těžké havárii auta ve Slavičíně, Divnici. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů, které navíc posílila další jednotka profesionálních hasičů z Luhačovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k vážné havárii osobního auta zn. Ford Focus.

Řidič nezvládl jízdu ve smyku, havaroval s autem mimo vozovku, přerazil dopravní značku, poškodil přístřešek u rodinného domu a zůstal stát na boku v prostoru chodníku. V domě právě sledovala televizi manželka jednoho z našich kolegů, který zrovna sloužil svou směnu na stanici ve Slavičíně. Po nárazu rychle vyběhla ven a okamžitě telefonovala svému muži na stanici. Její rozrušený hlas naznačoval, že havárie je vážná.

Žena navíc nečekala až na příjezd záchranářů a běžela do nedaleké hospody, kde zburcovala k pomoci další spoluobčany. Těm se ještě před příjezdem hasičů podařilo z převráceného auta vytáhnout spolujezdkyni. Řidič byl však v bezvědomí a na jeho vyproštění bylo nutné použít speciální techniku. Navíc jeho nohy visely z okna dveří a spoluobčané se snažili držet auto tak, aby nedošlo k zavalení dolních končetin.

Hasiči byli na místě za šest minut od výjezdu, následováni posádkou zdravotnické záchranné služby a dalšími posilami. Nejdříve bylo nutné zajistit nestabilní vrak auta pomocí klínů. Hasiči vzápětí vyřezali čelní sklo, aby umožnili lékaři dostat se k řidiči. Následovalo použití speciálního vyprošťovacího zařízení, kterým hasiči odstřihli střechu vozu. Vznikl tak dostatečný prostor pro vytažení těla třiadvacetiletého mladíka. Záchranáři mu nasadili krční límec, uložili do transportního lůžka a následně přepravili do nemocnice s otřesem mozku k další nezbytné péči.

Od vážných zranění oba z auta uchránila kombinace použitých bezpečnostních pásů a aktivovaných airbagů. Mladá žena utrpěla psychický otřes, který řešil jeden z hasičů proškolený v poskytování posttraumatické péče. Žena byla velmi plačtivá, úzkostlivá a odmítala nastoupit do sanitky. Po poskytnutí odborné péče byla žena zklidněna, k čemuž pomohl i plyšový maskot Dráček záchranáček.

Hasiči dál vozidlo zajistili proti případnému požáru a únik provozních kapalin zlikvidovali sorbenty. Dopravní havárii na místě šetřila policie a ukončení zásahu bylo hlášeno až kolem třetí hodiny ranní. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla částečně omezena průjezdnost po místní komunikaci. V závěru hasiči vrak auta převrátili zpět na kola k odtažení.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



 -swo-

Sdílet