Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali zavaleného muže ze studny ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku

V sobotu 3. 8. 2019 třicet minut po poledni zahájili hasiči složitý a namáhavý zásah. Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku zasypala mladého muže suť v deset metrů hluboké studni. Na místě zasahují profesionální a dobrovolní hasiči včetně Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu a Báňské záchranné služby z Libušína a Hodonína.

Hasiči okamžitě zahájili záchranné práce uvnitř studny. Povolali na místo speciální techniku na stabilizaci objektů s hasiči-lezci, kteří jsou vyškoleni pro práci nad volnou hloubkou. Po průzkumu podzemních prostor zahájili stavbu výdřevy uvnitř studny, aby nedošlo k dalšímu zborcení.

Po několikahodinové práci na zabezpečení stavby přišel na řadu sací bagr Záchranného útvaru. Speciální stroj celou noc odsával suť. Velké kameny, které bagr nebyl schopen nasát museli hasiči dopravit na povrch z hloubky několika metrů pomocí kladkostroje.

Každý uvolněny metr prostoru se pak musel stabilizovat výdřevou. Uvnitř studny o průměru 150 cm vznikla dřevěná konstrukce, která zmenšila prostor na rozměry přibližně 90×90cm.

V neděli se hasiči dostali do hloubky přes osm metrů pod povrchem. Statika studny byla však natolik narušená, že museli nad ránem přesušit všechny práce. Na místo povolali statika a Báňskou záchrannou službu. Ráno se se všemi přítomnými dohodli na dalším postupu pro zajištění bezpečnosti všech zasahujících.

Báňská záchranná služba začala ihned vylepšovat, podle jejich osvědčených postupů, konstrukci uvnitř studny. Stabilizace studny byla dokončena před půlnocí.

Hasiči začali s odklízením zbývajících sutin na dně tak, aby se dostali do hloubky deseti metrů, kde by měl být muž pod sutinami zavalen.

05.08.2019 19:30

Kolem 13. hodiny již byli zasahující v devíti metrech a asi o dvě hodiny později dosáhli do hloubky 9,5 metru. Podle dostupných informací měla mít studna 10 až 11 metrů.

V podvečer se podařilo mladíka v přibližně desetimetrové hloubce najít a následně také vyprostit ze studny ven. Lékař u něj již mohl pouze konstatovat smrt.

Než se zavaleného mladíka podařilo vyprostit, trval zásah téměř 55 hodin a to bez přestávky. Hasiči se střídali tak, aby vyprošťování nemuselo být přerušeno.

Dobrovolní hasiči kromě jiných činností zajistili týlový prostor, kde si mohli zasahující odpočinout a občerstvit se.

Zásah ve Velkých Pavlovicích byl opravdu výjimečný a to nejen v jihomoravském, ale zřejmě i v celorepubli­kovém měřítku. Prokázala se u něj mimo jiné schopnost rychle aktivovat potřebné složky napříč republikou.

Touto cestou bychom proto chtěli poděkovat všem, kteří se do akce zapojili, zvláště pak kolegům ze Záchranného útvaru HZS ČR a především záchranářům z Báňské záchranné služby Kladno-Libušín a Moravských naftových dolů Hodonín, kteří se zapojili do náročných prací uvnitř studny a kromě enormního nasazení přispěli i svými znalostmi z práce v podzemí.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet