Čtvrtek 16. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Se zdravotníky se utrhl výtah, hasiči pomohli

Dne 2. 1. 2009 ve 12:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně posádky zdravotníků z výtahu ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s lezeckou skupinou, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína.

První dny nového roku znamenaly pro profesionální hasiče ve Zlínském kraji klidnější pracovní čas, který byl zatím jen výjimečně narušen několika výjezdy a zásahy. Jedním z takových výjezdů, patřící spíše do kategorie těch ze silvestrovského večera, byla záchrana zdravotníků z výtahu. Pro někoho úsměvný příběh, pro jiné zase fakt, že běžně používané technické prostředky mohou ovlivnit i výkon samotných záchranářů.

Dne 2. 1. 2009 ve 12:00 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně posádky zdravotníků z výtahu ve Zlíně. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s lezeckou skupinou, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína.

Posádka zdravotnické záchranné služby byla povolána na případ dušnosti staršího muže v jedné z výškových budov v centru Zlína. Část posádky nastoupila do výtahu a chtěla s potřebnou zdravotnickou technikou vyjet do čtvrtého podlaží. Další člen zdravotníků se do malého výtahu nevešel a pokračoval k bytu pěšky. Jaké bylo jeho překvapení, když po zdolání schodů u bytu nikdo z jeho kolegů nebyl. O chvíli později už zvedal svůj mobilní telefon, kde ho partneři z posádky informovali, že se s nimi utrhl výtah.

To znamenalo nejen komplikaci s vyproštěním posádky, ale okamžitě k domu musela vyjet náhradní posádka zdravotníků, aby poskytla potřebnou pomoc pacientovi. Ten byl také následně ošetřen a odvezen do nemocnice k další nezbytné péči.

Uvězněná posádka z výtahu popsala, že kabina vyjela z přízemí asi tři patra, když došlo k technické závadě. Výtah se utrhl a sjel asi dvě patra, než zaseknuté bezpečností brzdy kabinu zcela zastavily. Na jejich vyproštění vyjeli hasiči, pro které jsou podobné zásahy takřka na denním pořádku. Uvolnění výtahu nebylo tentokrát jednoduché a závadu pomohl odstranit až příjezd odborníka ze servisní firmy.

Úsměvný příběh měl kromě samotného zážitku i jednu perličku. Součástí uvězněné posádky zdravotníků byl také jeden profesionální hasič, který zrovna vykonává odbornou stáž na zdravotnické záchranné službě, a to v rámci zdokonalovacích výměnných programů. Tato zkušenost bude rozhodně patřit mezi zvláště „zdokonalující“.

Celý zásah se nesl v duchu nejen vzájemné podpory a pomoci mezi záchranáři, ale později i v duchu uvolněné atmosféry. Za normálních okolností by se jednalo o naprosto dokonalé cvičení, při kterém si záchranáři mohli vyzkoušet pocity a chování lidí v takových situacích. Návrh na povolání psycholožky HZS Zlínského kraje byl velitelem zásahu zamítnut. Při akci nebyl nikdo ze záchranářů zraněn.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet