Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Evropská organizace pro jaderný výzkum CERN hledá hasiče, musí umět anglicky nebo francouzsky

Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN), což je jedna z nejvýznamnějších světových vědeckých institucí, informuje o uvolněném místě pro zkušeného hasiče. Místo je „otevřeno“ i pro případné zájemce z České republiky.

Jeden hasič z ČR již v CERN působí, ale určitě bychom uvítali, kdyby se podařilo v této organizaci, na jejímž financování se ČR jako členská země podílí nemalou částkou, obsadit i další pracovní pozici českým občanem,

uvedl pro náš server zástupce Ministerstva zahraničních věci z České republiky.

Pokud byste měli o pozici zájem, doporučujeme začít na webu careers.cern.

Podrobný popis práce hasiče v CERNu vyšel v desátém čísle Časopisu 112 v roce 2018. Níže přinášíme pouze výběr z celého zajímavého článku.

Samotná podniková jednotka se skládá z hasičů mnoha národností. Dorozumívacím jazykem je angličtina a francouzština. Znalost obou jazyků na komunikativní úrovni je proto vyžadována i během výběrových řízení.

Hasiči slouží ve dvanáctihodinovém režimu, to znamená dvě denní směny, dvě noční směny a čtyři dny volna. Celkové vybavení technikou a věcnými prostředky požární ochrany odpovídá v českých poměrech profesionálních jednotek zhruba stanici typu C1.

Zájemce o službu v podnikové jednotce musí projít několika koly výběrového řízení, které se vypisuje zcela nahodile podle aktuální potřeby personálního zajištění. Přihlášených zájemců na jednu vypsanou pozici jsou obvykle stovky z celého světa.

Proces zahrnuje zaslání životopisu, motivačního dopisu, absolvování videopohovoru v angličtině a francouzštině, tedy prověření všech žádaných odborných, osobnostních i jazykových kompetencí a dovedností.

Podmínkou je většinou také řidičské oprávnění skupiny C a určitý počet odsloužených let v profesionální nebo podnikové jednotce.

Konečnou fází výběrového procesu je pozvánka k osobní účasti několika vybraných uchazečů na finálním přezkoušení, během kterého účastníci předvedou nejen své praktické a odborné znalosti a dovednosti, ale také schopnost rozumět a pohotově komunikovat v anglickém a francouzském jazyce.

Je to také první a poslední příležitost zapůsobit a dokázat, že uchazeč svým vystupováním, přístupem k práci a charismatem snadno zapadne do stávajícího kolektivu.

Sdílet