Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rychlý zásahový automobil Ford Ranger doplnil vozový park jednotky SDH obce Halenkovice

Obec Halenkovice zakoupila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů nový rychlý zásahový automobil na podvozku Ford Ranger. Automobil dodala za přibližně 1,5 milionu korun firma WISS Czech.

Vůz s pohonem všech kol je osazen naftovým motorem 2.2 TDCi o výkonu 118 kW. Ten je spřažen se šestistupňovou mechanickou převodovkou.

Pérování zadní nápravy je pro zvýšení nosnosti posíleno vzduchovými měchy s elektrickým kompresorem s možností regulace z místa řidiče.

Kabina Double Cab je čtyřdveřová, pětimístná. Pro spojení slouží vozidlová analogová radiostanice, Ford má rovněž instalační přípravu pro digitální terminál.

Přečtěte siTatra hasičů v Halenkovicích vstala z mrtvých, po dopravní nehodě prošla celkovou rekonstrukcí

Nástavba je vyrobena z polyesteru. Na obou bocích jsou nahoru výklopné dveře pro drobné příslušenství. Vlevo jsou to například dýchací přístroje či lékárnička. Prostor zde rovněž našlo inteligentní dobíjecí zařízení, které se připojuje do sítě přes 230V zásuvku Rettbox. Ta se po nastartování automobilu samočinně odpojí.

Na pravé straně je uloženo menší ženijní nářadí, motorová pila, skládací páteřová deska a rovněž ventil ovládající plnění nádrže z kompozitu. Ta pojme 120 litrů vody a její plnící hrdlo s koncovkou D25 je vyvedeno před pravý zadní blatník.

Objemné příslušenství, jako jsou sací požární hadice pro kalové čerpadlo Heron či ženijní nářadí, najdeme v plastovém boxu na střeše RZA.

V zadní části nástavby je výsuvné plato se dvěma aretovanými pozicemi. Uložena je na něm elektrocentrála spolu s motorovým kalovým čerpadlem a vysokotlakým hasicím zařízením. Nad nimi jsou ve dvou boxech hadice a příslušenství.

Rychlý zásahový automobil halenkovičtí hasiči využijí nejčastěji při zásazích v okolním hornatém a špatně přístupném terénu, kde jim kromě prvotních hasebních prací pomůže rovněž s případným transportem zraněných osob.

Sdílet