Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Město opraví rozhlas kvůli havárii cisterny

Přesto si někteří lidé stěžovali, že výzvě, aby raději nevycházeli z bytů a utěsnili si okna, nerozuměli. „Rozhlas nestojí za nic,“ poznamenal jeden z místních občanů.

Nové Sedlo – Páteční krizová situace spojená s únikem kyseliny dusičné na vlakovém nádraží v Novém Sedle ukázala, že ne všichni obyvatelé města se z místního rozhlasu o nebezpečí včas dozvěděli. Radnice proto udělá na reproduktorech některé úpravy, aby varování bylo srozumitelné. „S odborníky na zvuk musíme ten problém vyřešit. Víme o tom, že se zvuk na některých místech tříští,“ řekl včera starosta Nového Sedla David Cervan. Podle jeho názoru je přitom rozhlasová síť ve městě v podstatě úplně nová, letos prošla generální opravou.

Hasiči ve spolupráci s techniky z pardubické chemičky zlikvidovali druhý únik nebezpečné kyseliny v noci z pátku na sobotu, když vyměnili vadnou součástku vagonu a definitivně ho tak utěsnili.

V sobotu večer se pak opravená, ale ne příliš spolehlivá cisterna vrátila do Pardubic, odkud ji původně chemický podnik Synthesia vysílal přes západní Čechy do cílové stanice ve Švédsku.

Likvidaci havárie a spolupráci všech záchranných složek s městem hodnotí starosta David Cervan s odstupem několika dní jako perfektní. „Žádné postupy není třeba měnit,“ dodal. K narušení nebo ohrožení životního prostředí při úniku asi padesáti litrů kyseliny dusičné nedošlo. Potvrdila to Libuše Burianová z Okresního úřadu v Sokolově.
Sdílet