Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

WPFG 2019 #2: První medaile do České republiky jsou ze závodu Ultimate Firefighter, bronz putuje do Varnsdorfu

Čeští hasiči na Světových policejních a hasičských hrách v roce 2019 v Chengdu konečně dostali příležitost představit se soupeřům a všem vytřeli zrak.

Přečtěte siWPFG 2019 #1: Ve sportovním areálu v Chengdu v Číně proběhlo slavnostní zahájení Světových hasičských a policejních her

Disciplína Ultimate Firefighter je víceméně známá. Sestává se ze čtyř úseků, na které hasiči nastupují kontinuálně, s malými přestávkami.

Na prvním úseku soutěžící hasič roztáhne dvě hadice a doběhne k dalším dvěma, které musí naopak smotat. Podle varnsdorfského Josefa Kroupy se motaly relativně špatně, byly měkké a bylo potřeba dát si pozor na dobrý začátek při zakládání. Následně je závodník umístil do nerezových boxů a běžel do cíle.

Na druhém úseku byl připraven žebřík, který hasič musel opřít o postavenou věž a vytáhnout o šest „šprušlí“. Od českých žebříků se lišil mechanismus západky – na naučení se s ní ale hasiči moc času neměli. Pak musel závodník vyběhnout na věž s hadicí a další hadici vytáhnout na laně.

Třetí část byla standardní. „Odbouchat“ kaiser box palicí na určenou vzdálenost, vyzvednout devadesátikilo­gramovou figurínu a rychle s ní obkroužit kužel.

Při čtvrtém úseku si soutěžící hasič zaběhal. Nejprve na věž musel vynést smotanou hadici, pak seběhnout, popadnout rozbrušovací pilu, opět vyběhnout nahoru a až nakonec zaslouženě věž seběhnout a dorazit do cíle.

Na všech úsecích si závodník sám startoval i finišoval – zmáčknutím tlačítka.

A jak vše dopadlo?

Přímo z Číny nám celý závod popsala skupinka profesionálních hasičů z Varnsdorfu a Ústí nad Labem – Josef Kroupa, Jan Šeps, Jan Hocko a Tomáš Sobecký.

A právě první jmenovaný varnsdorfák Josef Kroupa v kategorii nad 45 let získal bronzovou medaili. O dvě příčky dál ve stejné kategorii, na pátém místě, skončil Jan Šeps. Tomáš Sobecký obsadil v kategorii 35+ místo páté, Jan Hocko místo jedenácté.


Zahanbit se nenechala ani oficiální reprezentace. V kategorii do 30 let obsadili první (Michal Brousil), druhé (Jan Haderka), i třetí místo (Pavel Kouřík), když jako jediní tři závodníci celého startovního pole dokázali výsledný čas stlačit pod 4 minuty.

David Kubiš doplnil medailové zisky odpoledne v kategorii nad 40 let prvním místem a následoval ho Michal Přecechtěl místem třetím. Daniel Kouřil pak bral stříbrnou medaili v kategorii nad 45 let.


V průběhu neděle jsou přichystány stejné úseky pro týmovou soutěž a Česká republika opět bude mít svá želízka v ohni.

Sdílet