Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Škodu za půl milionu způsobil požár střechy rodinného domu ve Vápovicích, dva lidé byli zraněni

Šest jednotek hasičů likvidovalo v neděli požár střechy rodinného domu v obci Vápovice na Jihlavsku. Při požáru se zranili dva lidé a skončili v péči zdravotníků. Plameny za sebou zanechaly majetkovou škodu v předběžné výši 500 tisíc korun.

K ohlášenému požáru vyjela v neděli 11. srpna 2019 v 01.07 hod jednotka profesionálních hasičů ze stanice Telč společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů ze Želetavy, Bohuslavic, Vápovic, Staré Říše a Nové Říše. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

V době příjezdu hasičů na místo události byla střecha domu v plamenech. Z domu hasiči vyvedli dvě osoby, které předali do péče zdravotníků.

Na likvidaci požáru hasiči nasadili několik vodních proudů. V 01.47 hod je jednotkám podařilo požár lokalizovat. Hasiči následně rozebrali požárem zasažené konstrukce a dohasili jednotlivá ohniska hoření. V 04.03 hod proběhla úplná likvidace požáru. Dohled nad požářištěm následně převzala jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Staré Říše.

Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 600 tisíc korun.

15.08.2019

Vzhledem k podezření, že požár vznikl v důsledku jednání cizí osoby, začali policisté ihned v lokalitě pátrat po pachateli. V krátké době podezřelého muže nalezli, nacházel se v terénu u obce a pokusil se ještě o útěk, což se mu nepodařilo.

Policisté muže zadrželi a odvezli ho na oddělení policie v Jihlavě, kde byl po lékařském vyšetření umístěn do cely. Jednalo se o jednatřiceti­letého muže z Holandska.

„Zadržený muž měl u sebe více než sedm desítek tablet extáze,“ řekl por. Bc. Martin Jůzl, komisař oddělení obecné kriminality. Prověřování případu převzali kriminalisté jihlavského územního odboru.

„Drogy jsme zajistili a následně budou odborně zlikvidovány,“ dodal komisař Jůzl. Místo činu policisté ohledali, zadokumentovali a provedli šetření. Dům je po požáru téměř kompletně zničený a neobyvatelný.

Kriminalisté na základě shromážděných důkazů sdělili jednatřicetiletému muži podezření ze spáchání dvou trestných činů. „Cizinec je podezřelý ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu spáchaného ve větším rozsahu,“ řekl npor. Ing. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality.

Podezřelý jednatřicetiletý cizinec přišel v neděli 11. srpna po půlnoci náhodně do obce Vápovice. Vlezl na oplocenou zahradu jednoho z rodinných domů a vnikl do garáže, kde se chtěl ukrýt.

Cizinec si zde zapálil cigaretu, kterou ale poté nedostatečně uhašenou odhodil do odpadkového koše. Následně zjistil, že začal hořet, snažil se koš zmateně uhasit, ale svým nelogickým jednáním šíření ohně ještě urychlil, když se mu požár nedařilo dostat pod kontrolu, z místa utekl.

Oheň se začal rychle přesouvat i na dům a pomoc přivolali náhodní lidé. Podezřelého muže poté rychle vypátrali a dopadli telčští policisté.

Případ kriminalisté řeší ve zkráceném přípravném řízení.

„Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let,“ zakončil vedoucí jihlavských kriminalistů.

por. Bc. Jana Kroutilová
Policie ČR
Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet