Čtvrtek 16. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch v továrně si vyžádal dva lidské životy a desítku zraněných

Dnes 4. ledna 2010 kolem 05:45 hodin ráno došlo k výbuchu v továrně na výrobu automobilových doplňků v Rudníku na Trutnovsku. Exploze si vyžádala život mladé ženy, tři lidé utrpěli těžká zranění a jedenáct bylo zraněno lehce. Na místo se postupně sjeli profesionální hasiči z Vrchlabí, Trutnova, Hradce Králové a dobrovolní hasiči z Rudníku – Arnultovic a Hostinného.

Dnes 4. ledna 2010 kolem 05:45 hodin ráno došlo k výbuchu v továrně na výrobu automobilových doplňků v Rudníku na Trutnovsku. Exploze si vyžádala život mladé ženy, tři lidé utrpěli těžká zranění a jedenáct bylo zraněno lehce. Na místo se postupně sjeli profesionální hasiči z Vrchlabí, Trutnova, Hradce Králové a dobrovolní hasiči z Rudníku – Arnultovic a Hostinného. Na místě zasahovalo také několik posádek zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje a Policie ČR.

V areálu továrny došlo k výbuchu dvou akumulačních nádrží na stlačenou páru, které se nacházely pod přístřeškem u budovy. Následkem exploze došlo ke zřícení střechy a části nevyužívaného objektu, kde se nachází laboratoř a kancelář. Venku stojící kamion byl tlakovou vlnou odmrštěn na vedle stojící výrobní halu. Ta byla výbuchem i nákladním vozidlem značně poškozena a okna v budově i přilehlých objektech byla vytlučena. Jedna z akumulačních nádrží skončila zhruba 50 metrů daleko od místa exploze a zčásti v objektu, druhá zasáhla kamion a částečně výrobní halu.

Hasiči po příjezdu na místo pomohli s vytažením řidiče nákladního vozidla, který zůstal uvězněn v kabině. Mladá žena, která se v době exploze pohybovala venku u vozidla, byla těžce zraněna a na místě zemřela. Tři zaměstnanci utrpěli těžká zranění, dalších jedenáct osob utrpělo lehčí poranění. Hasiči pomohli záchranné službě s ošetřením a naložením zraněných osob. Sanity následně převezly všechny zraněné do nemocnic v Trutnově, Vrchlabí, Hradce Králové a Jilemnice. Při výbuchu nedošlo k žádnému úniku nebezpečných látek a ohrožení života a zdraví obyvatel Rudníku. Z poškozeného kamionu unikly provozní kapaliny, které hasiči ihned zasypali sorbentem. Na místo zhruba o půl jedenácté dopoledne dorazil kynolog se psem, který preventivně prohledal sutiny zříceného nevyužívaného objektu. Žádná další osoba nebyla nalezena. Policie ČR zadokumentovala místo neštěstí a zahájila vyšetřování celé události.


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-

Sdílet