Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči varují: Vytrvalé sněžení může způsobit starosti

Meteorologové upozorňují na vytrvalé sněžení následující dny (od 8. ledna do 11. ledna 2010) a také varují na možnou ledovku a tvorbu sněhových jazyků. Je velmi důležité, aby se na tyto předpovídané nepříznivé podmínky připravili zejména motoristé.

Hasiči motoristům doporučují:

- sledujte dopravní zpravodajství, zda je trasa vaší jízdy průjezdná a vozovka sjízdná

- zkontrolujte si vybavení svého vozidla, při cestě do hor nezapomeňte na sněhové řetězy

- doporučujeme dostatek pohonných hmot, pro případ nouze v autě připravenou minimální zásobu pití a potravin, případně nezbytné léky

- teplý oděv, deku

- mít funkční a nabitý mobilní telefon včetně autonabíječky

- smetáček na sníh, lopatka a baterka

- důsledně respektujte pokyny záchranářů, jeďte s maximální opatrností a rychlost a styl jízdy přizpůsobit podmínkám a stavu komunikace 

- v případě dopravní nehody nebo jiné události na komunikaci je nezbytné, aby řidiči stojící v koloně umožnili plynulý průjezd vozidel záchranných složek.


Hasiči upozorňují na riziko sesuvu sněhu ze střech v případě dlouhotrvajícího sněžení. Proto dbejte zvýšené opatrnosti při průchodu kolem domů, mohlo by dojít k nekontrolova­telnému pádu velkého objemu sněhu a způsobit zranění.

Velké přívaly sněhu mohou také vést k poškození až zřícení nedostatečně dimenzovaných či neudržovaných střech a střešních konstrukcí. Nebezpečný může být i déšť do velké vrstvy sněhu na střechách, který se zachycuje ve sněhové pokrývce a tím zvyšuje její hmotnost. Odklízení sněhu ze střechy je z důvodu možného pádu člověka velmi nebezpečné. Sníh je nutno odklízet symetricky (ne jen na části střechy), a je nutno dbát na nepoškození hydroizolace. Tzn. sníh odstraňovat s rozmyslem, ne s pomocí ostrých nástrojů, a ponechat na střeše vrstvu zpravidla zledovatělého sněhu při jejím povrchu.

V případě vytrvalého sněžení může dojít k lámání větví pod tíhou sněhu, také k vyvracení stromů a pádu elektrického vedení. Dbejte zvýšené opatrnosti na těchto místech a pokud to není nutné, omezte v tomto období svůj pohyb na nebezpečných místech. 

Zledovatělé chodníky a vozovky mohou být příčinou zranění a dopravních nehod. Dávejte pozor a dobře se na nezbytné cestování v tomto období dobře připravte.

Pokud se ocitnete v nouzi volejte hasiče na číslo 112 nebo 150. 

Zásady bezpečnosti při rekreačních sportech na zamrzlých hladinách naleznete na:

 

Opatrně na ledu!

Info: kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR


-wap-

Sdílet