Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Byl poklepán základní kámen stanice v Praze-Holešovicích, starý skanzen z hlavního města zmizí

V úterý 27. srpna 2019 od 12:00 hodin se v areálu stávající hasičské stanice uskutečnilo slavnostní poklepání na základní kámen nové hasičské stanice v Argentinské u­lici.

Původní dřevěná budova na místě stojí od roku 1942 jako provizorium. První etapa stavby, tedy garáže a zázemí pro výjezdové hasiče by měla stat do dvou let. Celková investice stavby se pohybuje kolem 353 milionů korun.

Poklepání základního kamene se zúčastnil ministr vnitra Jan Hamáček, generální ředitel HZS ČR, generálmajor Drahoslav Ryba, primátor Prahy Zdeněk Hřib, ředitel pražských hasičů, brigádní generál Roman Hlinovský a další významní hosté. Součástí akce byla také prohlídka garáží z roku 1942.

Po dlouhých letech se tak pražští hasiči dočkají nové stanice na stávajícím pozemku současné základny, tedy na strategickém místě pro severní část Prahy. Součástí akce byla také krátká tisková konference.

Historie stanice

V roce 1942 v období protektorátu Čechy a Morava bylo v Praze ve velmi krátké době (dle pamětníků přibližně za 1 rok) vystavěno sedm dřevěných stanic provizorního typu k ochraně důležitých částí Prahy, zejména průmyslového odvětví.

Rozhodnuto bylo také na základě předpokladu hrozících náletů spojeneckými letadly v průběhu druhé světové války. Tehdejší velitel hasičského sboru v Praze, plk. Bruno Petersen, dříve požární ředitel města Düsseldorf, tak vydal důležité rozhodnutí, které se dá považovat za historicky první plošné pokrytí na území hlavního města.

Celodřevěná montovaná stavba s plánovanou životností 10 let je složena z prefabrikovaných dílů, které v tehdejší době umožňovaly určitou variabilitu pro různé účely staveb. Stanice Holešovice je poslední dochovanou dočasnou hasičskou stanicí z této doby.

Současnost

Zázemí stanice slouží pro výjezd dvou družstev a další techniky. Také se zde nachází vodní skupina, pro kterou je zařazena speciální technika pro práci na vodě a zamrzlých hladinách, zejména technický automobil pro práci na vodě a speciální člun Florián s turbínovým pohonem a výkonem 260 HP.

Na stanici č. 3 se dále nachází dílny oddělení strojní a technické služby, které zajišťují opravu techniky v rámci celé Prahy. Nachází se zde dílenský servis, sklad a pneuservis.

Hasební obvod

Hasičská stanice č. 3 má na starosti území městských částí Praha 7, 8 a část Prahy 9. V hasebním obvodu se nachází rozlehlá sídliště uvedených městských částí, ale i výrobní zařízení, sklady, malé i velké provozy, kancelářské komplexy, zařízení pro bydlení a ubytování, nemocnice, školy a školky, nádraží, úřady, stadiony jako je O2, Tipsport nebo Generali Aréna, historické budovy, výstaviště, tržnice aj.

Z požárního hlediska je zde zajímavý např. komplex tří kancelářských budov Lighthouse, kterému vévodí dvě na sebe přiléhající devatenáctipodlažní budovy o výšce 80 metrů, nebo rozsáhlý nemocniční komplex Bulovka, jehož součástí je rokokový zámeček Rokoska i soukromé Protonové centrum.

Z hlediska ochrany obyvatelstva je v hasebním obvodu protipovodňová ochrana Prahy na Vltavě a Rokytce.

Naprostým unikátem hasebního obvodu je Zoologická zahrada hl. m. Prahy, kterou ročně navštíví více než milion návštěvníků.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet