Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u Ralska, hořelo v lese. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu, s bambi vakem létal vrtulník

Jednotky třetího stupně požárního poplachu vyjížděly k požáru lesního porostu v obci Noviny pod Ralskem.

Událost byla na Krajské operační a informační středisko ohlášena v pátek 30. srpna 2019 v 19:35. Po příjezdu na místo bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o plochu cca 20×30 metrů.

Hasiči k likvidaci požáru nasadili jeden vodní proud. Jelikož se místo zásahu nacházelo v nebezpečném místě, ve srázu, skalnatém terénu a blížící se tma by ohrožovala zasahující jednotky, byl zásah z bezpečnostních důvodů přerušen a pokračovalo se v sobotu v ranních hodinách. V tuto dobu byl již vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

V sobotu byl, vzhledem k počtu zasahujících jednotek, zvýšen stupeň požárního poplachu na třetí. Požár se rozšířil na plochu cca 70×40m. Na místo zásahu se sjelo osmnáct jednotek hasičů.

Hasiči nasadili celkem tři vodní proudy. Hasičská technika se jen velmi těžko dostávala až k místu zásahu a proto byl, z důvodu nepřístupného terénu (pod hradem Ralsko), povolán na pomoc vrtulník Letecké služby PČR se speciálním bambi vakem, který hasičům pomáhal s hasebními pracemi z vrchu.

Vrtulník provedl 15 shozů. Čerpací stanoviště pro bambi vak bylo zřízeno předurčenými dobrovolnými jednotkami, které plnily bambivak hasební látkou.

Zabránit rozšiřování požáru se hasičům podařilo krátce před půl druhou odpolední.

por. Bc. Lucie Hložková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet