Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka v Sokolči byla znovu obnovena v roce 2016, má nový dopravní automobil Ford Transit

Sbor dobrovolných hasičů v obci Sokoleč byl založen v roce 1895, ale po revoluci byla jeho činnost ukončena. Veškeré kroniky fotografie a vybavení zmizely neznámo kam. V obci byla již před revolucí v místním JZD CAS 25 Š706 RTO pro potřeby družstva.

JZD Sokoleč CASku po revoluci prodalo do sousední obce a hasiči zde upadli v zapomnění – až v roce 2016 ožila myšlenka hasiče obnovit. Byl jmenován velitel jednotky – Zdeněk Bernard – a dalších 15 členů do výjezdové jednotky.

Ve stejném roce byla obnovena i činnost SDH s přibližně 30 členy. Jelikož nebylo žádné vybavení, začalo se shánět, kde to šlo. Zažádalo se také o bezúplatný převod CAS 25 Š706 RTO z Neratovic, který se nakonec uskutečnil v březnu 2017.

V roce 2017 prošli členové jednotky povinným školením a po dovybavení se v polovině roku jednotka přihlásila do výjezdu.

Již v tomto roce hasiči žádali o dotace na dopravní automobil, ovšem pro administrativní chybičku museli počkat na další rok. V roce 2018 již byli hasiči poučeni a vše dopadlo dobře. Automobil jistě využije i SDH, který po letošním náboru mladých hasičů má 33 dospělých a 51 mladých členů.


Ford Transit Kombi L2H2 v barvě RAL 3000 dodala obci Sokoleč firma Auto Trutnov. Na financování vozu za 859 745 korun se podílelo částkou 450 tisíc Ministerstvo vnitra, 300 tisíc přispěl obci Středočeský kraj.

Na následné dovybavení vozidla poskytl 119 681 korun pan Zdeněk Škarvada, 5 000 SDH Sokoleč.

Transit ve verzi 350 Trend je poháněn dvoulitrovým naftovým motorem o výkonu 130 koní s manuálně řazenou šestistupňovou převodovkou. Agregát splňuje emisní normu Euro 6.

U dveří řidiče je zásuvka pro konzervaci a dobíjení akumulátorů, ve výbavě je dvojice pracovních světlometů s magnetickým uchycením.

Okolí vozu osvětlují LED světla na bocích a v zadní části.

V dobíjecích úchytech je umístěna dvojice ručních radiostanice, v dalších dvou najdeme ruční svítilny.

Nákladový prostor je přístupný zezadu dvoukřídlými dveřmi, v podlaze jsou čtyři oka pro uchycení nákladu.

Automobil je devítimístný, do prostoru pro osádku se vstupuje posuvnými dveřmi na pravém boku.

Sdílet