Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

I v Jihomoravském kraji padají stromy

Hasiči v JHM kraji také v noci a ráno odstraňovali následky výkyvů počasí. Nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům.

Od sobotního večera v kraji vyjížděli ke 40 zásahům. Nejvíce práce měli na Vyškovsku, kde od 18.00 do 6 hodin ráno zasahovali dvanáctkrát. Devětkrát hasiči kvůli počasí vyjížděli na Brněnsku, pětkrát na Blanensku a Hodonínsku, čtyřikrát v krajském městě a na Břeclavsku.

Ny Vyškovsku stromy a větve z komunikací hasiči odstraňovali například u Drnovic, Bučovic, Nesovic, Zelené Hory, Nížkovic a Ježkovic. U Nemochovic pořezali strom, který spadl na dráty el. vedení.

Na Brněnsku hasiči s motorovými pilami a háky k odstranění stromů a větví zasahovali u Šlapanic, Kobylnic, Pohořelic – Nové Vsi, Ořechova, Zbraslavi, a také na dálnici D1. Do Krumlovské ulice v Ivančicích byli povoláni k odstranění laguny. Na místě uvolnili kanálové vpustě a voda odtekla do kanalizace.

Na Blanensku hasiči stromy větve odstraňovali z komunikací u Rájce-Jestřebí, Kunštátu a Letovic. V Adamově v podjezdu zasahovali s kalovým čerpadlem. Před případným zamrznutím v podjezdu zlikvidovali kaluž hlubokou asi 10 centimetrů.

Na Hodonínsku popadané stromy a větve hasiči likvidovali u Mutěnic, Žarošic, Ždánic a Sobůlek.

Na Břeclavsku zasahovali u Kobylí, kde vyvrácený strom spadl na el. vedení, dále v Klentnici a ve Valticích.

V Brně vyvrácené stromy odstraňovali v městské části Útěchov. Do Osové ulice ve Starém Lískovci hasiči vyjížděli kvůli velké louži, hluboké až půl metru. Stojící vodu se hasičům podařilo zlikvidovat po uvolnění kanalizačních vpustí. V Rybnické ulici v Novém Lískovci hasiči zasahovali u nafukovací haly, ze které odstraňovali nánosy zledovatělého sněhu. V okolí haly odčerpali vodní lagunu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet