Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V pražské Uhříněvsi se střetl vlak s nákladním vozidlem, několik osob bylo zraněno

V ulici U starého mlýna v pražské Uhříněvsi zasahuje od dopoledne 6. září 2019 několik jednotek hasičů u střetu vlaku s nákladním autem. Došlo k němu na železničním přejezdu se světly a závorami.

Došlo k poškození trakčního vedení a vykolejení vlaku, provoz na trati je zastaven. Ve vlaku cestovalo 220 lidí. Provoz na trati z Prahy do Českých Budějovic je zastaven. Drážní inspekce tuto vážnou nehodu šetří, na místě má 3 inspektory.

V péči ZZS skončilo 8 pacientů, včetně dítěte, řidiče nákladního vozidla i vlakvedoucího. Všechny osoby ošetřeny a s lehčími poraněními transportovány do FNKV a TN.

ZZS Praha

Hasiči zajistili nehodu proti vzniku požáru, zasypali uniklé provozní kapaliny z kamionu a evakuovali asi 250 osob z vlaku. Nehoda si vyžádala zranění osob, jednotky spolupracovaly s PČR a přivolanou ZZS, u nehody přistál vrtulník LZS. Jednotka SDH Řeporyje na místo vyslala evakuační autobus.

V 11:47 hodin byl případ ze strany HZS Praha předán kolegům HZS SŽDC, kteří budou následky nehody odstraňovat. Drážní hasiči vyzkratovali trakční vedení nad kolejištěm.

Předběžná škoda na vlaku činí 20 milionů korun, škoda na trati 13 milionů korun. Škoda na automobilu je 2,5 milionu, uvedl Jan Kučera z Drážní inspekce.

Automobil stál na přejezdu mezi sklopenými závorami více než 2 minuty a do jeho pravé části pak najel vlak. Čelo vlaku zastavilo 182 metrů za přejezdem.

V 9:31:56 hodin se přejezd uvedl do výstrahy, v 9:35:24 začal vykazovat poruchový stav, tedy tento čas považovat za okamžik vzniku mimořádné události.

Pro vyloučení dotazů, proč trvalo několik minut, než k přejezdu přijel vlak, uvedla Drážní inspekce, že zabezpečovací zařízení je konstruované tak, aby dostatečně včas varovalo řidiče, když se k přejezdu blíží vlak jedoucí nejvyšší dovolenou rychlostí na dané trati (například rychlík).

V tomto konkrétním případě je v tzv. přibližovacím úseku přejezdu umístěna zastávka Praha-Kolovraty, na které osobní vlak zastavil, proto byla výstraha delší právě kvůli zastavení vlaku na zastávce.

Foto: HZS Praha, HZS Středočeského kraje, HZS SŽDC, ZZS Praha, Drážní inspekce
HZS Praha
Sdílet