Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kam s hasiči ?

Město Aš a hasiči hledají peníze na novou stanici .Ilustrační foto.

Nová stanice Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje (HZS) v areálu bývalých ašských jatek bude dražší, než se očekávalo. Radnice a sbor nyní hledají způsob, jak hasiče z nevyhovující stanice na Poštovním náměstí přestěhovat při omezeném množství peněz. Jednou z variant je opravit část objektu, hasiče do něj přemístit a další úpravy rozložit na období dvou až tří let.

„Město předpokládalo, že by mohlo na úpravu objektu, do kterého se má stanice HZS z náměstí přestěhovat, stačit kolem pěti milionů korun. Podrobná studie ale ukazuje, že je třeba asi 27 milionů korun. Pokud se prostory upraví jen pro hasiče bez záchranné zdravotní služby, pak by mohla částka klesnout zhruba o třetinu,“ řekl ředitel krajských hasičů Zdeněk Teplý.
Poznamenal, že by ale neměla vzniknout pouze provizorní stanice, ale středisko integrovaného záchranného systému. Se záchranáři by ho mohla využívat také městská policie. „Výstavba středisek se společným dispečinkem je celostátním trendem. Jejich budování však musí být podloženo dlouhodobou perspektivou,“ řekl.
Podle mluvčího ašské radnice Milana Vrbaty by po uvolnění staré hasičské stanice v centru město získalo objekt, jehož přestavba na obchůdky má být součástí celkové změny Poštovního náměstí. Od společného zázemí a dispečinku si radnice slibuje větší akceschopnost záchranných složek. „Budeme společně s hasiči dál hledat řešení. Financování akce je třeba zajistit z více zdrojů,“ uvedl Vrbata.
Sdílet