Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příslušníci vojenských hasičských jednotek absolvovali specializační kurz lezců ve vojenském zařízení Nový Ples a v lomu nedaleko obce Zbečník

Specializační kurz se konal pod patronací úseku přípravy hasičských odborností Velitelství výcviku-Vojenské akademie a stanice Centra zabezpečení munice Nový Ples. Výcvik proběhl ve dvou turnusech ve dnech 5. – 9. a 26. – 30. srpna 2019 na lezecké stěně ve vojenském zařízení Nový Ples a v lomu nedaleko obce Zbečník.

Výcviku se zúčastnilo 20 hasičů lezců – příslušníků lezeckých družstev vojenských hasičských jednotek. Tento výcvik je potřebný pro nabytí praktických zkušeností pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou.

Jedním z modelových scénářů byla záchrana pilota. V rámci leteckých střeleb bitevníku L-159 Alca selhává motor a pilot je nucen se katapultovat. Poraněný a v bezvědomí dopadá do hustého lesního porostu, kde zůstává viset v koruně stromu.

K nehodě vyráží aktivovaná vojenská hasičská jednotka, která provede pátrání a následně po lokalizaci pilota i efektivní a zajištění a vyproštění lezeckými technikami postiženého ohledem na jeho aktuální zdravotní stav.

Připravili jsme opravdu těžké scénáře, kdy každý jednotlivě, ale i v týmu musel jednoznačně prokázat nabyté schopnosti hasiče – lezce. Výcvik jsme prováděli podle Pokynu GŘ HZS ČR č. 50/2018.

Kromě osvojení základních dovedností hasiče se specializací pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou, byly součástí kurzu i konkrétní modelové zásahy specifické pro vojenské hasičské jednotky,

vysvětlil hlavní instruktor výcviku Ladislav Němec.

Bylo to dost fyzicky náročné, ale naučili jsme se zajímavé novinky, které budou přínosem v mé praxi hasiče lezce

uvedl absolvent kurzu Petr Kolík.

Specializační kurz lezců je organizován nejméně jednou každý rok pro výcvik členů lezeckých družstev vojenských hasičských jednotek AČR.

pplk. Ing. Ladislav Krech
Sekce podpory ministerstva obrany
Sdílet