Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští a polští hasiči cvičili ve Velkém Poříčí společný zásah při úniku nebezpečných látek

Stanice Náchod se sídlem ve Velkém Poříčí hostila začátkem září 2019 výcvik v rámci česko-polského projektu Bezpečné pohraničí spolufinancovaného z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Výcvik českých a polských hasičů byl zaměřen na téma zásahů s únikem nebezpečných látek. V rámci akce prošli příslušníci teoretickou a praktickou částí.

Náplní teoretické části byly novinky ve výbavě chemické služby HZS Královéhradecké kraje a jednotlivých stanic, zejména opěrného bodu CPS Hradec Králové a CPS Náchod.

Účastníci z řad výjezdových hasičů, operačních důstojníků a polští kolegové měli možnost si prohlédnout velitelský automobil – měřicí vůz a protiplynový kontejner, které jsou dislokovány na centrální stanici v Hradci Králové a technický automobil chemický ze stanice Náchod, který byl pořízen v rámci HZS Královéhradeckého kraje i na další stanice v kraji, a to ze stejnojmenného projektu bezpečné pohraničí.

Prakticky si mohli všichni přítomni vyzkoušet strojení do jednorázových protichemických oděvů a společný zásah s tzv. „biohazard týmem“ ZZS Královéhradecké kraje. Další stanoviště byla zaměřena na využití plynotěsných protichemických oděvů a práci v nich, na zastavení úniku a jímání nebezpečné látky a v neposlední řadě i na dekontaminaci zasahujících.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet