Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z cisterny v Děčíně unikl furfurylalkohol, vozidlo zastavili policisté až na D8 u Kralup nad Vltavou

Celkem čtyři hasičské jednotky (profesionální hasiči Děčín, drážní hasiči Ústí nad Labem a dobrovolné jednotky Staré Město a Horní Žleb) zasahovaly v úterý 17. září 2019 od 14:45 u úniku nebezpečné látky z cisterny. K události došlo v Děčíně, na Starém Městě v Litoměřické ulici u železničního přejezdu, u konečné MHD.

K úniku látky došlo z cisterny hned za železničním přejezdem, směrem do centra. Hasiči nejdříve museli zjistit o jakou látku vlastně jde, žádné auto, ze kterého by látka unikla na místě nebylo.

Později se ukázalo, že jde o furfurylalkohol. Řidič cisterny pravděpodobně nevěděl, že k úniku došlo, byl zadržen až před Prahou.

Jednotky HZS Kralupy nad Vltavou a Mělník vyjely k nahlášenému úniku nebezpečné látky z cisterny na výjezdu z čerpací stanice na 3. kilometru dálnice D8.

Ihned po příjezdu jednotky vyznačily nebezpečnou zónu a dalším průzkumem zjišťovaly rozsah úniku látky.

Hasiči na místě zasahovali v dýchací technice a v ochranných oblecích. Únik látky se nepotvrdil. Nákladní automobil byl následně policií odstaven na silnici vedle čerpací stanice.

HZS Středočeského kraje

Prokop Voleník, mluvčí krajských záchranářů potvrdil, že záchranáři do nemocnice převezli ženu, která měla zdravotní dýchací potíže a pohybovala se v okolí úniku. Zatím není jasné, zda komplikace souvisí s úterním únikem látky.

HZS Středočeského kraje

Tomáš Straka
eDěčínsko
Sdílet