Středa 1. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň zničil střechu hospodářského stavení i domu

Devět jednotek hasičů v noci zaměstnal požár střechy hospodářského stavení a rodinného domu v Lipově na Hodonínsku.

Devět jednotek hasičů v noci zaměstnal požár střechy hospodářského stavení a rodinného domu v Lipově na Hodonínsku.

Požár byl hasičům ohlášen ve 21.34 hodin a při jejich příjezdu byla celá střecha hospodářského stavení o půdorysu zhruba 30 krát 5 metrů i sousedního přízemního rodinného domu o půdorysu cca 10 krát 15 metrů v plamenech. Krajské operační a informační středisko HZS proto vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic ve Veselí nad Moravou a v Hodoníně, a dobrovolné jednotky z Lipova, Hroznové Lhoty, Velké nad Veličkou, Vnorov, Strážnice, Hrubé Vrbky a také z Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku.

Proti plamenům hasiči postupně nasadili šest vodních proudů, napájených z místní hydrantové sítě. Kromě hašení hořící střechy také bránili rozšíření ohně na sousední domy. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu ve 22.29 hodin. Účinné hašení ale komplikovalo velké množství balíkované slámy a sena uložené na půdě, na kterou se začaly propadat části prohořelých krovů a střešní krytiny. Hromady žhnoucích zbytků slámy a sena museli hasiči ručně lopatami a vidlemi shazovat z půdy a na zemi postupně prolévat vodou. Likvidaci požáru hasiči ukončili ve 2.17 hodin, ke střežení požářiště na místě do rána zůstala místní dobrovolná jednotka.

Požár, který zřejmě vypukl v zadní části půdy hospodářského stavení v blízkosti komínu kotle na tuhá paliva a rychle se rozšířil na celou půdu, střechu hospodářského stavení i staršího rodinného domu zničil, voda použitá k hašení zčásti promáčela také stropy v přízemí. Rozšíření ohně na sousední domy se hasičům podařilo zabránit. Při požáru nebyl nikdo zraněn, příčinu jeho vzniku zjišťuje vyšetřovatel HZS. Způsobenou škodu předběžně vyšetřovatel odhadl na půl milionu korun, hodnotu majetku uchráněného zásahem hasičů vyčíslil na milion korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet