Středa 1. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Moravskoslezském kraji trhají týden rekordy v zásazích

Přestože již několik dní v Moravskoslezském kraji nesněží nijak silně, počty výjezdů zdejších profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů nijak neklesají. Od pátku 8. 1. 2010 do dnešních (čtvrtečních 14. 1. 2010) 14 hodin mají na kontě téměř devět stovek výjezdů.

Přestože již několik dní v Moravskoslezském kraji nesněží nijak silně, počty výjezdů zdejších profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů nijak neklesají. Od pátku 8. 1. 2010 do dnešních (čtvrtečních 14. 1. 2010) 14 hodin mají na kontě téměř devět stovek výjezdů, z toho ty „sněhové“ tvoří největší díl – téměř sedm stovek. Denní průměr přitom nepřesahuje hranici 50 hasičských výjezdů v kraji.

Nejvíce se činí hasiči v Ostravě – přes 200 výjezdů za necelý týden, na Opavsku mají přes 150 výjezdů. A to jeden výjezd může znamenat i více odstraňování rampouchů a pořezání více stromů.

Zatímco o uplynulém víkendu hasiči hlavně vyprošťovali zapadlá vozidla a na přelomu týdne vyjížděli hlavně ke spadlým a nebezpečně nakloněným stromům a větvím, „hitem“ tohoto týdne je odstraňování sněhových a ledových převisů a rampouchů z objektů ve veřejné správě – od divadel a sociálních zařízení přes školy a školky až po služebny republikové a městské policie.

Zatímco profesionální hasiči (tedy jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje) nemají kapacity na odklízení sněhu – ani za úplatu, jejich kolegové ze sborů dobrovolných hasičů se mohou domlouvat se starosty jejich obcí na odklízení sněhu z celých střech veřejných objektů.

Takto například ve čtvrtek 14.1. odklízelo 14 dobrovolných hasičů z Frýdku-Místku (SDH Frýdek) sníh z velké sportovní haly v Místku. „Nejde o nic zvláštního, ale když jsme věděli, že vzorek jednoho metru čtverečního sněhu ze střechy váží 65 kg, zjistili jsme, že ten pás sněhu 20 × 45 m, který jsme ze střechy ručně lopatami odstranili, vážil 58,5 tuny. Na každého z nás vyšly přes 4 tuny,“ upřesnil Vladimír Dužík z SDH Frýdek (viz FOTO).

Například lezecké družstvo z HZS MSK, ze stanice v Ostravě-Porubě ve čtvrtek 14.1. ráno odklízelo (samozřejmě s pomocí lezecké techniky) střechu mateřské školy v Ostravě-Porubě ve Dvorní ulici (viz FOTO).

Na operační střediska hasičů volají majitelé objektů v soukromých rukou, zástupci společenství vlastníků a bytových družstevníků s žádostí o úklid sněhu z celých ploch střech. Někteří chtějí nechat vydělat hasiče. Odkazujeme je na kolegy z dobrovolných sborů, pokud by to nešlo, na seznam firem na odstraňování sněhu a ledu ze střech. Denně aktualizovaný seznam s 23 firmami z Moravskoslezského kraji visí na webu www.hzsmsk.cz.

Foto: HZS MSK a JSDH Frýdek-Místek

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje 

-kow-

Sdílet