Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Všechny jednotky Záchranného útvaru HZS ČR cvičily v Rančířově na bývalém tankodromu s pásovou a kolovou technikou

Letošní nejrozsáhlejší výcvik mají úspěšně za sebou jednotky Záchranného útvaru HZS ČR. Soustředěný výcvik obsluh kolové a pásové techniky se uskutečnil v termínu 16. až 19. září 2019 v prostoru bývalého tankodromu v Rančířově (kraj Vysočina) a zúčastnilo se jej přes osmdesát příslušníků ze všech čtyř jednotek.

Mimo hlavní náplň výcviku si hasiči procvičili také jízdu automobilů v koloně při přesunu více než padesáti kusů techniky či výstavbu a provoz týlového zázemí.

Na místě cvičení v pondělí během pár hodin prakticky na zelené louce vyrostl tábor, jehož základem bylo jedenáct nafukovacích stanů sloužících pro ubytování více než stovky osob a dále zde byly dopraveny a zprovozněny kontejnery pro přípravu a výdej stravy, kontejnery se sanitárním vybavením, velitelský kontejner a kontejnerová elektrocentrála, která se starala o napájení celého tábora elektrickou energií.

Nechyběly ani stany sloužící jako jídelna a sušárna oblečení, zřízeno bylo stanoviště pro doplňování techniky pohonnými hmotami a zprovozněno bylo rovněž mobilní operační středisko.

Samotný výcvik obsluh kolové a pásové techniky započal v pondělí odpoledne, přičemž prostor tankodromu byl rozdělen do tří samostatných úseků:

Úsek výcviku obsluh vyprošťovacího tanku VT-72

Příslušníci předurčení pro práci s vyprošťovací technikou měli k dispozici čtveřici tanků, s nimiž postupně absolvovali jízdy v těžkém terénu, nacvičovali průjezd a pohyb ve zúženém prostoru (kdy se strojník řídí pouze pokyny kolegy, jenž jej navádí), zdokonalovali se ve vyprošťování těžkých břemen za pomoci lanového navijáku a kladek a také nacvičovali vlečení tanku tankem a použití buldozerové radlice.

Přečtěte siVyprošťovací tank VT-72B se používá i k vlečení havarované nebo poškozené techniky v terénu

Výcvik obsluh kolové techniky (T815 VVN a T815 VT)

Rovněž v rámci tohoto úseku byla pro řidiče připravena trasa pro nácvik jízdy těžkým terénem a stanoviště, na němž bylo prováděno vyprošťování techniky za pomoci lanového navijáku. Součástí výcviku byla také samotná příprava automobilu na průjezd terénem (podhuštění pneumatik) a hlubokou vodou a ošetření vozidla po těchto činnostech (např. čištění bubnových brzd). Příslušníci nacvičovali i vyvěšení polonápravy v případě defektu.

Přečtěte siTatra 815 8x8 VT pro boj se sněhovou kalamitou

Výcvik obsluh zodolněných cisternových stříkaček CZS 40

Také na tomto úseku příslušníci absolvovali jízdy v těžkém terénu a zúžených lesních prostorech a dále osádky cisteren cvičily taktiku hašení a zdokonalovaly se ve vyhodnocování informací z termokamery a ovládání hasicích zařízení.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

V rámci výcviku proběhlo ve spolupráci s Technickým ústavem požární ochrany měření odolnosti cisteren proti působení sálavého tepla a přímých plamenů. V průběhu měření tak cisterny například přejížděly přes hořící materiál, nebo zůstávaly po delší dobu vystaveny účinkům sálavého tepla.

Pondělní výcvik pokračoval až do nočních hodin, kdy probíhaly jízdy s technikou za snížené viditelnosti, v úterý a středu byla činnost ukončena za soumraku. Během čtvrtečního dopoledne byl kompletně zbořen celý tábor a technika se postupně rozjela zpět do všech tří dislokací.

pplk. Ing. Ivo Adámek
tiskový mluvčí
Záchranný útvar HZS ČR
Sdílet