Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bytu ve Valašském Meziříčí byly zraněny dvě osoby, uhasili ho policisté vodou z hydrantu

Dne 24. 9. 2019 od 9:01 hodin zasahovalo pět jednotek hasičů u požáru v bytovém domě ve Valašském Meziříčí v okresu Vsetín.

Hlášení o požáru bytu v 6. nadzemním podlaží bytového domu na ulici Zdeňka Fibicha přijali hasiči v 8:54 hodin. Ohlašovatel dále hasičům sdělil, že uvnitř hořícího bytu je člověk.

Požární poplach byl vyhlášen jednotce profesionálních hasičů z požární stanice Valašské Meziříčí a jednotkám dobrovolných hasičů obcí Poličná, Jablůnka, Zašová a Hrachovec. Hasiči k požáru vyjeli s celkem 5 automobilovými cisternami, jednou automobilovou plošinou a jedním dopravním automobilem.

K požáru bytu v panelovém domě na jednom ze sídlišť ve Valašském Meziříčí přijela dopoledne místní policejní hlídka. Z bytových dveří se valil kouř a objevovaly se plameny. Na místě několik obyvatel a nachystaná hadice z hydrantu.

Policisté vykopli dveře a začali prostor bytu kropit vodou. Po chvíli si všimli uvnitř bytu pohybu. Jeden z policistů vstoupil do bytu a osobu oslovil. Muž policistu následoval a společně se z bytu dostali.

Pro druhého muže policista musel dojít. Znamenalo to vstoupit dále do bytu plného kouře a ohně. Muže našel v další místnosti malátného neschopného pohybu. Nezbylo mu nic jiného než muže vytáhnout ven. Podařilo se. To už na místě zasahovali hasiči.

Všem zasahujícím patří velké uznání a dík.

por. Bc. Vladislav Malcharczik, Policie ČR

Evakuace obyvatel domu také nebyla potřeba, protože opustili dům před příjezdem hasičů.

Hasiči v dýchacích přístrojích uhasili požár jedním proudem vody. Následně provedli odvětrání prostor přetlakovým ventilátorem a s termokamerou měřili teplotu stavebních konstrukcí. Hasiči také provedli kontrolu v sousedních bytech, aby zjistili míru jejich poškození požárem.

Na místo požáru se dostavil správce domu a havarijní služba.

Požárem byly poškozeny 4 byty v blízkosti hořícího bytu. V hořícím bytě prasklo potrubí ústředního topení. Než byl přívod vody v topení zastaven, došlo k zatečení vody do dalších 4 bytů. V těchto bytech je dočasně odpojen přívod elektrického proudu.

Příčina požáru zůstává ve společném šetření hasičů a Policie České republiky. Další šetření proběhne zítra v dopoledních hodinách.

Výše škody způsobená požárem byla stanovena v předběžné výši 1 000 000 korun.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet