Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči trénovali na lanové dráze

Ve čtvrteční podvečer, 14. ledna, se v prostoru Ski areálu Mariánské Lázně začali k údivu přítomných příznivců lyžování sjíždět hasičská auta. Přítomní marně hledali místo kde hoří a zjišťovali, co se stalo. Profesionální hasiči-lezci ze stanic Cheb a Mariánské Lázně se sjeli k plánovanému výcviku lezeckých skupin na kabinkové lanové dráze Koliba-Krakonoš.

Výcvik byl zaměřený na prohloubení dovedností při záchraně osob z kabinek lanovky. Cvičilo se za tmy, lezci se mohli spolehnout pouze na své svítilny a v pozdějších hodinách jim místo trochu ozářily reflektory ze sjezdovky. V místě nad spodní stanicí lanové dráhy, v prostoru cesty ke Krakonoši se zastavily kabinky, které nám přistavili chlapi z obsluhy lanové dráhy.

Každý z lezců musel vylézt na sloup a s pomocí speciální kladky zavěšené na vodícím laně sjet k první kabince, ukotvit se, připravit si otevření dveří kabinky a následně pomocí evakuačního trojúhelníku, lana a technických prostředků, dopravit bezpečným spuštěním osobu z kabinky na pevnou zem. Vše za dodržení maximálních bezpečnostních opatření. Figuranty si dělali hasiči sami, dobrovolníci se shánějí těžko a chlapi z obsluhy lanovky, nám dělali figuranty při minulém výcviku.

Tento způsob záchrany osob by byl použit v případě, že selžou veškeré technické možnosti přistavení soupravy kabinek do některé z cílových stanic. Na lanové dráze zatím tohoto způsobu nebylo použito, ne že by se nikdy nic nestalo, ale obsluha lanové dráhy má několik způsobů, jak kabinky dopravit na stanici. Nicméně je důležité, aby naši lezci byli připraveni na případnou ostrou akci. Stačí, aby někdo z přepravovaných potřeboval nějakou okamžitou pomoc a kabinky by se zrovna zastavili z jakéhokoli důvodu. Příslušníci mají vše natrénované a od příchodu k nejbližšímu sloupu nad soupravou kabinek se ke kabince s lidmi dostane během deseti minut. Nutno podotknout, že lezec si dělá vše sám a vše si sám vystrojuje. Každý další lezec má situaci zjednodušenou o vystrojení, které má již připravené. Stačí si pouze přitáhnout kladnu z vodícího lana, bezpečně se spustit a hurá ke kabince. Píše se to jednoduše, ovšem při reálném zásahu působí navíc i psychika a proto je velice důležité mít postup práce naučený, včetně různých dalších variant, znát prostředky pro práci ve výškách, znát kabinky a další věci.

Výcvik lze hodnotit jako vydařený, nikomu se nestal úraz, navzdory mrazivému počasí bylo vše vyzkoušeno, každý si procvičil požadované. Poděkování za přípravu místa výcviku patří panu Ladislavu Černému a členům obsluhy kabinkové lanovky. Děkuji i zúčastněným příslušníkům za přístup a kvalitu výcviku. Nechť jim tyto zkušenosti přinesou ovoce do budoucna.

npor.Gaier Martin
velitel stanice Mariánské Lázně

-kow-

Sdílet