Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouře Mortimer zaměstnala hasiče v celé republice, řešili přes tisícovku zásahů

Od půlnoci 29. 9. do půlnoci 30. 9. vyjížděli celkem k 1 378 takovým událostem. Kromě padlých stromů se často jednalo i o uvolněné střešní krytiny a nebezpečné plechy. Postupně silný vítr zasáhl celou Českou republiku. Nejvíce událostí bylo řešeno ve Středočeském kraji (270), Moravskoslezském kraji (141), kraji Vysočina (138) a v kraji Plzeňském (111).

V souvislosti s větrným počasím a padajícími stromy zasahovali hasiči také u zvýšeného množství dopravních nehod. Těch bylo celkem 99, přitom dlouhodobý denní průměr je 58 nehod. Situace se uklidnila až v pozdních odpoledních hodinách a zcela klid byl večer, kdy i vypršela platnost výstrahy ČHMÚ.

Olomoucký kraj

Hasiči vyjíždějí hlavně k popadaným stromům na komunikacích či v kolejišti a k utrženým částem střech. Zasahovali jsme například v Tovačově, kde vítr strhl plechovou střechu, a hrozilo, že spadne na frekventovanou komunikaci.

Hasiči ji pomocí lan vrátili zpět na místo a zajistili dřevěnými latěmi. Zásah komplikoval právě silný vichr. Využili jsme také výškovou techniku. Na místě spolupracovali profesionálové z Kojetína a jednotka dobrovolných hasičů z Tovačova.

V České Vsi na Jesenicku odstraňovala jednotka strom, který spadl na dráty elektrického vedení a ve Stražisku na Konicku řešili hasiči strom v kolejišti.

Moravskoslezský kraj

Více než sedmdesátkrát vyjeli moravskoslezští profesionální a dobrovolní hasiči do terénu kvůli silnému větru od dnešních 5 do 16 hodin. Šlo tradičně o odstraňování popadaných a nebezpečně nakloněných stromů a silných větví. Tyto pády se dosud obešly bez zranění a větších materiálních škod.

Základním pracovním prostředkem bývá motorová pila a někdy i výšková techniky – automobilové žebříky a automobilové plošiny, pomocí kterých hasiči odřezávají nebezpečné stromy postupně shora dolů zhruba po metrových kusech kmenů.

Nejvíce výjezdů – přes 20 – již zaznamenaly jednotky hasičů v okrese Ostrava-město, po 15 v okresech Bruntál a Karviná, méně než deset na Opavsku a Frýdecko-Místecku. Pouhé dva výjezdy k popadaným stromům mají dosud na kontě hasiči v „nejklidnějším“ okrese Nový Jičín.

Pardubický kraj

Hasiči v Pardubickém kraji evidují v pondělí 30. září od 6 hodiny ranní do 18 hodiny večerní 120 výjezdů v souvislosti se silným větrem.

Varování hydrometeorologů kvůli silnému větru je v platnosti již od 2 hodiny ranní a platí až do 20 hodin. Vítr nad naším územím zesiloval a v nárazech má rychlost i kolem 25 m/s (90 km/h), na horách kolem 30 m/s (110 km/h).

Hasiči zasahují zejména u popadaných stromů a polámaných větvích na komunikacích, ale i u spadlých stromů na kolejích ve Starých Jesenčanech a na trati v Rosicích. V těchto případech na místě zasahovala jednotka hasičů SŽDC Nymburk.

Stromy při pádech ničily i dráty elektrického vedení. Motorové pily hasičů se nezastavily a byly v provozu mimo jiné i v lokalitách Kladruby nad Labem (5×), Lázně Bohdaneč (3×), Semtín, Chrudim (2×), Nemošice, Zámrsk – Janovičky, Horka, Řetová, Pardubice (2×), Korouhev, Velká Skrovnice, Jezbořice. Bystřec, Ústí nad Orlicí, Kolesa, Polička, Střemošice, Býšť, Rudoltice, Třebovice, Banín – Rohozná, Dolní Roveň – Litětiny, Dlouhá Třebová, Kameničky, Koclířov, Olešnice, Holice – Koudelka, Damníkov, Vlčí Habřina a další.

V Pardubicích, v ulici Za Kopečkem, na podmáčeném svahu hrozily pádem stromy na dům. Několik polámaných větví hasiči odstranili se střechy a dále spěchali na odstranění spadlého stromu na dráty elektrického vedení do Chrudimské ulice v Pardubicích.

Hasiči z Hlinska zasahovali u nehody, kdy na kabinu kamionu spadl strom a řidič uvnitř zůstal zaklíněn. Hasiči osobu ze zdemolované kabiny vyprostili.

Vítr strhl také velkou část plechové střechy na sportovní hale v Poličce. Hasiči zajišťovali střechu proti pádu. Utržený plech byl také na střeše objektu v Chrudimi. U obchodního centra v Moravské Třebové také odklízeli hasiči utržené plechy ze střechy. V Holicích v Holubově ulici hasiči odstraňovali utržené plechy ze střechy hospody.

Například vítr v Pardubicích dosahoval ve 14 hodin rychlosti 88 km/h.

Kraj Vysočina

Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhl silný vítr. Od sedmé hodiny ranní do desáté hodiny dopolední zasahovali hasiči u více než padesáti události v souvislosti s počasím.

Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. V několika případech hasiči upevňovali nebo zabezpečovali utržené střešní krytiny na domech. Nejvíce událostí zatím řešili hasiči na Jihlavsku a Pelhřimovsku.

Všechny události, u kterých hasiči na Vysočině v souvislosti počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob.

Vlivem silného větru došlo k utržení střešní krytiny na objektu garáží v areálu Nemocnice Pelhřimov. Celá plechová střecha o ploše cca 120m2 spadla za objekt garáží na silnici k budově polikliniky.

Na odklízení spadlé střechy byla povolána podniková jednotka hasičů Nemocnice Pelhřimov, která si vyžádala pomoc jednotky HZS ze stanice Pelhřimov, která provedla rozřezání spadlé střechy.

Jednotka nemocnice provedla zajištění přilehlé střechy, sundala zbytky oplechování, lepenky a následně provedla odvezení rozřezané střechy a úklid okolí.

Vlivem pádu střechy došlo i k rozbití dvou oken, poškození jedné sanitky a pěti soukromých vozidel.

Ústecký kraj

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od 6:25 do 11:54 k 28 zásahům na popadané stromy a větve z důvodu silného větru. Nejvíc zásahů bylo v okresu Děčín, osm.

Stromy a větve padaly na vozovku u Starého Šachova, Hřenska, Nových Křečan, Dobrné, Ovesné, Dolního Falknova, Krásné Lípy a Nové Chřibské. V okresu Teplice zasahovali hasiči na šesti místech. Stromy padaly na vozovku v Teplicích, Oseku, Černčicích, u Košťan Duchcova a Úpořin. V okresu Litoměřice měli hasiči pět zásahů.

Stromy odstraňovali z vozovek u Chodoun, Dobříně, v Roudnici nad Labem, u Nových dvorů a Kozlovic. V okresu Most zasahovaly hasičské jednotky na třech místech. V Mostu v ulici Čsl. armády spadl strom na zaparkované auto, v Chudeříně se strom opřel o dům a u Mníšku spadl na vozovku.

V okresu Louny a Chomutov zasahovaly jednotky na dvou místech. Na Lounsku u Velké Černoci a Počerad. Na Chomutovsku v Chomutově v Lesní ulici a u Málkova. Na Ústecku u spadl strom na vozovku u Velkého Chvojna a Malého Března.

Královehradecký kraj

Během pondělí řešili hasiči v Královéhradeckém kraji více než sedmdesát událostí způsobených větrným počasím.

Zatímco noc z neděle na pondělí byla ještě z hlediska výjezdů hasičů klidná, od pondělního rána se hasiči v Královéhradeckém kraji nezastavili a řešili během dne více než sedmdesát událostí, které souvisely se silným větrem. Nejvíce výjezdů měli hasiči v kraji mezi desátou hodinou dopoledne a druhou hodinou odpolední, poté intenzita větru začala slábnout a ustávala i činnost jednotek.

Převažující činností hasičů bylo odstraňování spadlých stromů a větví z pozemních komunikací, na některých místech vítr poškodil také střešní krytiny. Při událostech ve větší míře zasahovali také místní jednotky sboru dobrovolných hasičů. Větší materiální škody ani zranění osob naštěstí vítr nezpůsobil (aktuálně v 17:00 hodin).

V Hradci Králové a okolí řešili hasiči během pondělí asi dvacet událostí a to například v Hradci Králové, Novém Bydžově, Chlumci nad Cidlinou nebo Třebechovicích pod Orebem. V Týništi nad Orlicí spadl vzrostlý strom do vlakového kolejiště. V Libranticích hasiči zajistili část utrženého plechu na střeše domu a podobný problém řešili v Rooseveltově ulici v Chlumci nad Cidlinou.

V Zachrašťanech nechybělo mnoho a strom mohl spadnout na střechu stodoly a způsobit větší škody, skončil naštěstí jen na místní komunikaci, hasiči strom rozřezali a uklidili a místo předali starostce obce.

Na Trutnovsku řešili hasiči asi osm událostí a to například v Hostinném, Dvoře Králové nad Labem, Kunčicích nad Labem, v Doubravici, Dubenci nebo Trutnově.

Na Rychnovsku řešili hasiči asi patnáct událostí a to například v Opočně, Skuhrově nad Bělou, Sněžném, Borohrádku nebo Svídnici. V areálu společnosti Škoda Auto v Kvasinách vítr uvolnil plech na střeše jedné z hal. Hasiči ze stanice Rychnov a místní jednotka podnikových hasičů za pomocí automobilové plošiny plech zajistili proti dalšímu poškození.

Na Náchodsku řešili hasiči asi sedm událostí a to například v Jaroměři, Hronově, Starém Městě nad Metují nebo Hejtmánkovicích.

Na Jičínsku řešili hasiči asi patnáct událostí a to například ve Staňkově, Hořicích, Ostroměři, Cerekvicích nad Bystřicí, Staré Pace, Milíčevsi nebo Lázních Bělohradě.

Hlavní město Praha

V pondělí 30. 9. 2019 od 2:00 do 20:00 hod byla v platnosti výstraha od Českého hydrometeorolo­gického ústavu na velmi silný vítr pro území hl. m. Prahy.

K prvnímu případu vyjeli pražští hasiči před 6.hodinou ranní a k 20. hodině evidovalo Krajské operační a informační středisko HZS hl. m. Prahy na svém území 76 událostí spojených s větrem. Jednalo se převážně o popadané a polámané stromy na komunikacích a osobních automobilech. Např. ve Slezské ulici odstraňovali hasiči strom ze 7 vozidel.

Nejvíce bylo zasaženo centrum města – Žižkov a Vinohrady. Dále také Záběhlice, Strašnice, Michle, Radotín nebo Dejvice. V některých případech nebylo možné kvůli silnému větru nebo vnitrobloku použít výškovou techniku, hasiči tak museli zajistit nebezpečná místa jiným způsobem.

V ulici Švehlova hasiči zasahovali u nevyužívaného a odpojeného sloupu veřejného osvětlení, který byl nakloněn a hrozil dalším pádem. Do ulice Kurta Konráda vyjeli hasiči ke srolované plechové střeše o rozměru cca 150 m2. Poškozený plech museli postupně odřezat a po dobu zásahu byla uzavřena Policií ČR část ulice. Hasiči řešili také několik uvolněných billboardů, plechů a střešních tašek. U žádné události nebylo evidováno zranění.

Jihomoravský kraj

Předpověď meteorologů, kteří varovali před silným větrem, se naplnila. Během pondělí 30. září 2019 jsme zasahovali u 137 mimořádných událostí (vztaženo k 20:00 hod.). Jedná se o pětinásobek běžného denního průměru. Nejčastěji jsme zasahovali u událostí vzniklých v souvislosti s větrným počasím (85 zásahů).

K první události v souvislosti s větrem jsme vyjížděli v 8:30 ráno. K poslední pak v 18:30. Nejčastěji jsme zasahovali u spadených stromů (74 událostí). V dalších jedenácti případech se jednalo o utržené plechy, poškozené střešní krytiny nebo lampy veřejného osvětlení. V Brně jsme například sundávali uvolněná písmena na budově cukrárny nebo zajišťovali zlomenou májku.

Středočeský kraj

K prvnímu spadlému stromu vyjížděli profesionální hasiči ze stanice Jílové po půl páté ráno na silnici u obce Sulice. Vítr foukal velmi silně mezi šestou a sedmou hodinou, kdy bylo na operační středisko ohlášeno 21 mimořádných událostí.

Pak se intenzita postupně snižovala, po desáté hodině rychlost větru opět vzrostla a ve Středočeském kraji dosáhla svého maxima mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou, pak následoval opět pozvolný pokles.

V době nejvyšší zátěže byla desetičlenná směna sloužící na operačním středisku posílena o další čtyři příslušníky. Před polednem bylo během jedné hodiny na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje nahlášeno tolik událostí jako obvykle za celý den.

V průběhu 18 hodin středočeští profesionální a dobrovolní hasiči vyjížděli ke 266 událostem, které přímo souvisely s neobvykle silným větrem. Nejvíce událostí, celkem 46, vzniklo v okrese Praha-východ, následovaly okresy Benešov, Příbram a Kolín s necelými 30 událostmi. Středočeští hasiči vyjížděli v několika případech také mimo kraj. K uvedeným zásahům vyjíždělo celkem 357 hasičských vozidel.

Vítr způsobil nejvíce komplikací v dopravě. Na mnoha místech byla v důsledku pádu stromů na vozovku nebo trať přerušena silniční a železniční doprava. Například na silnici I/38 poblíž Bratronic na Mladoboleslavsku převrátil nárazový vítr soupravu s nákladním automobilem, který převážel polystyren. Podobná nehoda se stala u obce Pacov na Říčansku.

V Hudlicích na Berounsku spadl strom přímo na auto. U Nižboru na Berounsku najel vlak do stromu spadlého na trať. U obce Postupice na Benešovsku spadl strom na elektrické vedení tak, že zasahoval do průjezdného profilu železnice.

Popadané stromy způsobily velké komplikace také v energetice, kdy na více než deseti místech v kraji poškodily nebo přerušily elektrické vedení.

Poryvy větru páchaly škody i na majetku. V Mělníku, Poděbradech, Velkém Přítočně, Odolené Vodě, Bystřici, Malešově, Trhovém Štěpánově a v obci Láz došlo k utržení střešní konstrukce. V závislosti na okolnostech zasahovaly jednotky za pomoci výškové techniky, případně byli povoláni hasiči s výcvikem pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou.

V Mníšku pod Brdy spadl vzrostlý strom na chatu, kterou velmi poškodil. Žena, která byla uvnitř, zraněna nebyla. I všechny ostatní události způsobené počasím se obešly bez zranění.

Sdílet