Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osm desítek zasahujících se účastnilo cvičení složek IZS s nebezpečnou látkou v Kopřivnici

Osm desítek osob z řad hasičů (56), Policie ČR (18) a zdravotníků ZZS MSK (6) se zapojilo v úterý 1. 10. 2019 odpoledne v Kopřivnici, místní části Lubina (okres Nový Jičín) do taktického cvičení složek IZS, zaměřeného na odstraňování následků po dopravní nehodě dodávkového automobilu a cisterny převážející nebezpečnou látku, a to na silnici II/464. Bylo zde celkem osm zraněných.

Hasiči po průzkumu místa mimořádné události vyprošťovali zraněné osoby z havarovaných vozidel, zastavili a likvidovali únik nebezpečné látky z automobilové cisterny a zachytávali olejovou skvrnu na nedaleké řece Lubině. Také třídili zraněné osoby metodou START a poskytovali jim předlékařskou­ pomoc.

Cvičilo zde i v protichemických oblecích celkem sedm jednotek hasičů – dvě profesionální z HZS Moravskoslezského kraje (stanice Nový Jičín a Bílovec) a pět dobrovolných – Kopřivnice, Kopřivnice-Lubina, Frenštát pod Radhoštěm, Studénka a Příbor.

Policie se starala o zajišťování veřejného pořádku a bezpečnosti v prostoru nehody a jejím blízkém okolí, usměrňování a řízení dopravy. ZZS MSK třídila zraněné osoby metodou START a ošetřovala je na místě nehody.

Před zahájením cvičení členové Českého červeného kříže z Ostravy velmi věrně namaskovali figuranty s imitací různých druhů zranění – např. pneumotoraxu, otevřené zlomeniny nohy, tepenného krvácení aj.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet