Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči nacvičovali v prostorách hradu Buchlov na Uherskohradišťsku zásah při požáru

Požár střechy hradu Buchlov 3. 10. 2019 během dopoledne likvidovali profesionální hasiči ze stanice Uherské Hradiště a dobrovolné jednotky z Buchlovic a Boršic. Naštěstí se jednalo pouze o prověřovací cvičení se simulovaným požárem střechy jedné z části hradu Buchlov, který je dominantou Uherskohradišťska.

Hasiči tak měli možnost vyzkoušet v tomto, pro techniku i pro ně samotné, velmi těžko dostupném místě taktiku rychlé likvidace případného požáru.

V tomto případě námětem cvičení bylo simulování úderu blesku do dřevěné šindelové střechy státního hradu Buchlov a následnému požáru, který se rychle šířil. Nápomocni byli i samotní zaměstnanci hradu, kteří požár zpozorovali a ihned ohlásili na tísňovou linku hasičů.

Cílem tohoto pro hasiče fyzicky náročného cvičení bylo vyzkoušet správnou a efektivní taktiku zásahu i akceschopnost jednotek a jejich vzájemné spolupráce. Dále ověřit čas dojezdu nejbližších jednotek do tohoto špatně dostupného místa pro těžkou techniku a bezpečné ustavení cisteren.

Velmi důležitým bodem bylo ověření dostupnosti vody v areálu hradu a jeho okolí a taktéž ověření možnosti dálkové dopravy vody kyvadlovou dopravou cisternovými automobilovými stříkačkami.

Hasiči také měli možnost vyzkoušet možnosti čerpadel, umístěných v cisternách, a ujistit se, že i přes tlakové ztráty na hadicovém vedení lze vodu pomocí hadic dopravit i do tak vysokých míst.

Po ukončení simulovaného zásahu si všichni oddechli a byli rádi, že šlo pouze o prověřovací cvičení a ne o reálnou likvidaci skutečného požáru.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet