Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Škvorečtí dobrovolní hasiči oslavili v polovině září roku 2019 již 130 let založení sboru

Sbor dobrovolných hasičů ve Škvorci založilo 6. července 1889 48 členů, tehdy pod názvem „Spolek dobrovolných hasičů Městyse Škvorec“.

Letos jsme si tedy připomněli již 130 let fungování sboru a řádně to oslavili. Nyní bychom se s vámi rádi podělili o radost a provedli vás celým, pro nás významným, dnem.

Předpověď počasí hlásila 20 °C a zataženo. Při pátečních přípravách jsme se radovali, že alespoň nebude pršet. Ovšem bylo nám přáno a hned ze sobotního rána 14. 9. 2019 vykouklo sluníčko, které vydrželo svítit celý den.

Program byl nabitý, a proto pozvané sbory z okolí přijížděly již na devátou hodinu ranní. Jako vzpomínku na tuto událost obdržel každý sbor malou pozornost. Ihned po příjezdu následoval slavnostní nástup a přivítání na oslavách.

Po nástupu se jednotky odebraly do svých vozů a proběhla spanilá jízda, která zamířila do nedalekých Třebohostic. Zde jsme slavnostně položili věnec k pomníku padlých a uctili památku minutou ticha.

Po návratu na základnu jsme se seřadili do průvodu a levou nohou vyrazili položit věnec k pomníku padlých u škvorecké sokolovny. Neodmyslitelné a důležité povinnosti jsme měli za sebou a po obědě nás čekala divácky zajímavější část. Před tou jsme se samozřejmě museli řádně občerstvit a naše chuťové pohárky si užily Vánoce – k obědu se totiž podával řízek s bramborovým salátem.

Po vydatném obědě jsme se opět sešli na slavnostním nástupu, na kterém nám kněz otec Konstantin z nedalekých Říčan posvětil sošku svatého Floriana, kterou sboru daroval pan Josef Suchánek.

Po krásném proslovu a křtu následovalo pár slov od pana Martina Křížka, člena VV OSH Praha východ a starosty okrsku č. 6. Po něm si vzal slovo místostarosta městyse Radek Pohnán. Poděkoval za naši práci a ocenil i činnost pro obec. Na závěr svého proslovu nám připravil nečekané překvapení.

Od obce jsme dostali bezúplatným převodem dva dopravní automobily, které nám tolik chyběly. Dosavadním dopravním automobilem je Avie, a přeci jenom ač je to auto krásné, tak už z hlediska bezpečnosti, pohodlí, provozních nákladů a kapacity, jsou dva dopravní automobily naprosto vymodlené. Jedná se o Mercedes Vito a Volkswagen Transporter.

Přečtěte siJasně červená Tatra od Kobitu slouží hasičům městyse Škvorec, stála skoro osm milionů

V odpoledním programu, který byl určen především pro veřejnost, jsme u nás přivítali kynology od policie ČR. JSDH Mnichovice ukázala vyprošťování osoby z havarovaného automobilu. Následovalo hašení automobilu JSDH Škvorec.

Po dobu celého programu bylo možné v hasičské zbrojnici zakoupit občerstvení. V přilehlém parku bylo postaveno veliké nafukovací hasičské auto a skákací hrad pro dětské návštěvníky, které zajistil pro tuto příležitost městys Škvorec.

Novinkou a překvapením pro návštěvníky jsou vratné kelímky. K zakoupení budou na každé akci pořádané naším sborem, například na hasičském plese, který se uskuteční 25. ledna 2020 ve škvorecké sokolovně.

Děkujeme všem návštěvníkům, kteří s námi oslavili naše jubileum. Také děkujeme vám všem, kteří nás podporujete v naší činnosti, a to především městysu Škvorec.

Zuzana Hroudová
Foto: Radek Pohnán
Sdílet