Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bytu v Rakovníku hasiči zachránili tři osoby, vznikl od nedopalku cigarety

Požár bytové jednotky a balkonu v Pražské ulici v Rakovníku byl hasičům nahlášen v sobotu 5. října 2019 po 22. hodině. Oznamovatel uvedl, že je nutné vjet do dvora a šel otevřít vrata.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice HZS Rakovník a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Lužná a Lubná. Další volající uvedl, že část objektu je velmi zakouřena a je slyšet bouchání obyvatelů, kteří se přes nedýchatelný kouř nemohou dostat ven z bytů.

Velmi rychle, asi za dvě minuty od nahlášení události, se na místo dostavila hlídka Policie ČR. Její příslušníci se snažili o záchranu uvězněných osob. Vzápětí na místo přijeli hasiči.

Zasahovali v dýchací technice a pomocí vyváděcích masek zachránili tři obyvatele domu. Současně hasili požár jedním vysokotlakým proudem a za 15 minut jej měli pod kontrolou. Při zásahu bylo z objektu evakuováno dalších 14 osob.

Podle informací velitele zásahu posádky zdravotnické záchranné služby na místě ošetřily a následně převezly do nemocnic čtyři intoxikované osoby, z toho dva policisty. Uvažovalo se i o využití evakuačního autobusu a zajištění nouzového ubytování, ale nakonec to nebylo nutné.

Požár byl uhašen krátce po 23. hodině, kdy velitel umožnil obyvatelům návrat do svých bytů. Před tím byl celý objekt odvětrán pomocí elektrického přetlakového ventilátoru. Vyšetřovatel hasičů stanovil jako příčinu vzniku požáru vznícení matrace od nedopalku cigarety.

Oheň a zplodiny hoření způsobily škodu za 100 tisíc korun, hasiči uchránili hodnoty ve výši 2 mil. korun. Další šetření na místě prováděl také specializovaný útvar Policie ČR.

Sdílet