Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tak nám zabili další platy paní Müllerová

Hašek by si teď přišel na své, jedná se však o příliš vážnou věc: vláda rozhodla, že za první pololetí vyplatí 10% dalšího platu oproti loňským 50% a o druhém pololetí nerozhodla vůbec.

Až budou na počátku roku 2005 hasiči ( policisti, ale i zdravotní sestry a mnozí další) sčítat, kolik za rok 2004 přinesli z práce do rodinného rozpočtu, zjistí většina z nich, že to bylo o 10 tisíc ( i o víc ) méně, než si vydělali v roce 2003. Budou tedy blahořečit první vládě, která jim snížila plat. Vzpomínám na jednání, která jsme před třemi či čtyřmi lety vedli s tehdejším ministrem práce Vladimírem Špidlou o novém 16 ti třídním platovém systému. A že těch jednání bylo ! Nemá cenu je vypočítávat. Jedno však měla společné: vždy pan ministr uznával naše obavy z propadu platů a vždy nás ujišťoval, že širší rozpětí je potřeba zavést ve prospěch těch nejkvalifikova­nějších, nikoliv však na úkor těch „níže“. Slíbil tenkrát, že nedojde k propadu platu u větších, či významnějších skupin.
Nyní nastává propad u více než 60 ti % hasičů a podobně jsou na tom i policisti. Ptám se tedy: pokud se 30 až 40 tis. příslušníků bezpečnostních sborů dočká snížení platu, je to podle premiéra skupina malá, nebo snad skupina méně významná? Vzhledem k počtům ji asi za malou nepovažuje, nezbývá tedy, než si myslet, že tyto příslušníky považuje za skupinu „nikoliv významnou“. Nezoufejme však, až přijdou další povodně, nebo nedej bože teroristické útoky, jistě význam bezpečnostních sborů opět stoupne i v očích pana premiéra. A dovolím si jednu prostořekou, nadsazenou poznámku: pokud bych měl tuto vládu považovat za loutkovou, potom největší loutka podle mých poznatků má hned dva, shodou okolností nejmenší vodiče, t. j. lidi, kteří tahají za provázky. Jmenují se Kalousek a Mareš.
Teď však trochu seriozněji: dovolte uvést jeden příklad za všechny, jak naši lidé dopadají v novém platovém systému. Připomínám, že velice podobné je to u policie. Hasič strojník, po pěti letech služby ( 4. platový stupeň), je zařazen buď v 6., nebo v 7. platové třídě. Ten v 6.třídě si na tarifu letos polepšil o 10,– Kč a na celkovém platu, t. j. za pravidelně odsloužených 240 (!) hodin v měsíci si polepšil „dokonce“ o 12,– Kč. Jeho kvalifikovanější kolega v sedmičce se letos propadl na tarifu o 130,– Kč a na celkovém nárokovém platu dokonce o 177,–Kč. Vyšší kvalifikace, jak vidíte, je tedy v duchu původního premiérova záměru „náležitě“ oceněna. Ale ještě je tu prémie: dostanou-li hasiči letos pouze 2× 10% dalšího platu, propadnou se celoročně v řádu cca 12 tis. Kč ( zdroj : stupnice platových tarifů pro příslušníky bezpečnost. Sborů, nařízení vlády č.330/2003 Sb.).
Stávkovat samozřejmě nemůžeme. Nejenom proto, že nám to zakazuje zákon. Pro hasiče je převedším otázkou kategorického mravního imperativu vnitřního bdít nad bezpečností svých spoluobčanů 24 hodin denně, 365 dní v roce. Spoléhat se však na jejich obětavost a disciplinu při rozhodování o snížení jejich platů, na to musí být myslím hodně silný žaludek. Mimochodem, zkuste se zeptat některého ústavního činitele, jaký je rozdíl mezi zmrazením platu a jeho snížením. Pokud by váhal s odpovědí, napovězte „quod licet jovi, non licet bovi“.Třeba se dovtípí, že ti odboráři (a voliči) nejsou tak blbí, jak si myslel.

JUDr.Vladimír Mühlfeit, předseda Odborového svazu hasičů
Sdílet