Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Obyvatele hořícího bytu vzbudil štěkající pes

Štěkající pes dnes 20.ledna ráno upozornil obyvatele bytu v ulici Úvoz v Brně na požár jednoho z pokojů. Požár dvougeneračního šestipokojového bytu, ve kterém bylo devět lidí, byl hasičům ohlášen v 5.31 hodin. Na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické, Bauerově a Hrázní ulici. Jednotky z Bauerovy a Hrázní ulice zůstaly v záloze a nezasahovaly.

Štěkající pes dnes 20. ledna ráno upozornil obyvatele bytu v ulici Úvoz v Brně na požár jednoho z pokojů. Požár dvougeneračního šestipokojového bytu, ve kterém bylo devět lidí, byl hasičům ohlášen v 5.31 hodin. Na místo vyjely tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické, Bauerově a Hrázní ulici. Jednotky z Bauerovy a Hrázní ulice zůstaly v záloze a nezasahovaly.

V bytě ve třetím patře pětiposchoďového domu hořelo zařízení jednoho z pokojů a další místnosti byly zakouřené. Obyvatelé bytu díky hlasitému štěkotu psa stihli před kouřem a plameny včas uniknout do odlehlého pokoje, odkud je hasiči vyvedli na chodbu. Jednatřicetiletému muži, který byl v době vzniku požáru v hořícím pokoji a nadýchal se zplodinami hoření, hasiči poskytli první pomoc, nasadili mu masku kyslíkového dýchacího přístroje a předali ho do péče zdravotníků. Ti muže k dalšímu vyšetření převezli do nemocnice.

Dům hasiči odpojili od el. proudu, požár na ploše zhruba 10 – 12 čtverečních metrů jedním vodním proudem v 5.49 hodin dostali pod kontrolu a v 6.15 hodin zlikvidovali. K odvětrání zakouřeného bytu a části společných prostor domu nasadili přetlakovou ventilaci.

Požár zřejmě zavinila nedbalost uživatele pokoje. Způsobenou škodu na ohořelém zařízení bytu vyšetřovatel předběžně odhadl na 50 tisíc korun.


Ilustrační foto


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


 -swo-

Sdílet