Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Asociace velitelů JSDH uspořádala další výcvik na polygonu v Hradci Králové

V sobotu 5. 10. 2019 se konal další ze série výcviků pořádaných AV JSDH ve spolupráci s polygonem S-Drive v Hradci Králové. I když program je jasný, pokaždé je tomu nakonec jinak, a bylo tomu tak i nyní, kdy nás tento den uvítal souvislým deštěm.

V první části, teoretické přípravě, se účastníci mohli poučit z prezentace a přednášky, která shrnovala dopravní nehody vozidel IZS a jejich rozbor. Součástí byla i specifika jednotlivých vozů, jejich vlastností a parametrů.

Další přednášku měl instruktor jízd, který se zaměřil na fyziku jízdy, nebezpečné situace, simulace a hlavně s postupy jak situaci zvládat. Poté proběhly dotazy a příprava na samotný polygon.

Velkou výhodou bylo, že výcviku se účastnila všechna vozidla, která dovezla účastníky a nejen cisterny, takže každý si mohl vyzkoušet jízdu i dopravním či velitelským vozem, nebylo potřeba čekat a jízdy byly opravdu plynulé a svižné. Vždy po uceleném celku se posádky vystřídaly, aby se dostalo na každého.

Pro všechna vozidla byly připraveny shodné situace: brzdění za sucha, za mokra, částečně za sucha a mokra a to v rozdílných rychlostech. Každý měl tedy možnost porovnat rozdíly. Následoval průjezd zatáčkou za mokra a opět v různých rychlostech.

Poté proběhl krátký rozbor a přesun na nejzajímavější část a to na trhací desku, kde na vozidla za mokra a za různých rychlostí čekal smyk na zadní nápravu, nejprve v jednom směru a pak náhodně.

Celou dobu vše sledoval a řídil instruktor a pomocí radiostanice radil řidičům co a jak dělat. Na úplném konci proběhlo předání osvědčení o účasti a rozbor situací včetně zpětné vazby od účastníků.

Všichni byli spokojeni a závěrečný potlesk a poděkování instruktorům toho byl důkazem. Tímto bychom chtěli poděkovat instruktorům Hynkovi Obroučkovi a Josefovi Čmuchálkovi. Poděkování patří i polygonu S-Drive, kde výcvik proběhl a také všem účastníkům.

Dalším připravovaným výcvikem je workshop „Speciální postupy při vyprošťování u dopravních nehod a práce s nástrojem Hooligan“, který proběhne 1.-3. 11. 2019 v Budislavi.

Za AV JSDH
Tadeáš Hlinka
Sdílet